Avslag. Grusplanen får fortsätta att agera fotbollsplan åt skolbarnen. Foto: Jonas Månsson

Kommunen säger nej till parkering på grusplan i Drottningholm

Grusplanen vid Drottningholmsskolan blir ingen infartsparkering. Byggnadsnämnden tvingades i veckan att avslå slottsförvaltningens ansökan.

  • Publicerad 09:41, 1 nov 2018

I somras blev Karusellplan vid Drottningholm, som fungerat som en inofficiell infartsparkering, avgiftsbelagd med en maxtid på sex timmar. Förändringen väckte mycket irritation bland bilburna pendlare.

LÄS ÄVEN: Efter pendlarilskan: Ny parkering klar i höst

Ekerö kommun, Statens fastighetsverk och slottsförvaltningen kom sedan överens om att satsa på en ersättningsplats – grusplanen vid Drottningholmsskolan.

Men vid byggnadsnämndens senaste sammanträde blev det avslag på slottsförvaltningens ansökan.

LÄS ÄVEN: Oro i skolan när nya parkeringen planeras

– Man har sökt för ett tidsbegränsat bygglov och då måste man kunna påvisa att behovet är tillfälligt. Vi kan inte se att en parkering som denna är ett tillfälligt behov, och man har inte kunna påvisa varför det är det. Därför måste vi rent juridiskt säga nej, säger Arnulf Langlet (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Trots kommunikation mellan parterna under ärendehanteringen anser byggnadsnämnden inte att man har fått in det som krävs.

– När de inte har kompletterat ärendet kan vi inte heller släppa igenom det.

Så nu finns ingen infartsparkering på Lovö?

– En del parkeringsmöjligheter finns, men just den här parkeringen kommer inte att finnas. Jag vet att folk har hittat alternativa platser att ställa sina bilar på, även om jag inte vill uppmuntra till att parkera hursomhelst.

LÄS ÄVEN: Tar upp kampen om parkeringsytor på Lovö

Kommunen kommer att ligga på Statens fastighetsverk och slottsförvaltningen igen för att hitta alternativa platser.

– Parkeringsbehovet är stort, så vi kommer inte släppa taget om det, säger Arnulf Langlet.

Slottsfogden Stefan Wirtén är förvånad över byggnadsnämndens avslag.

– Jag förstår inte riktigt deras motivering. Hur vi långsiktigt ska lösa parkeringsfrågan på Lovö vet vi ju först när alla vägprojekt är klara. Det är därför vi har sökt ett tillfälligt bygglov. Jag trodde det var tydligt och klart, säger Stefan Wirtén.  

Hur går ni vidare?

– Det vet jag inte. Om kommunen inte vill ha vår hjälp kanske vi lägger ner det, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Blandning ska öka rörelseglädjen

Nyheter Mer fokus på rörelse och mångsidig träning. Det vill Ekerö IK nå med en ny satsning för barn. I april hoppas de vara igång med ett nytt träningsupplägg.måndag 12/11 8:55

KRÖNIKA: Återkomsten blev inte alls som jag planerat

Krönika Planen var solklar på förhand. En veckas ljuvlig höstsemester på Teneriffa tillsammans med sambon och hennes familj. Sedan skulle jag sätta mig på ett tidigt morgontåg till Stockholm full med energi...måndag 12/11 8:55

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter