SÄGS UPP. Hemtjänstföretaget har gjort sig skyldig till flera brister gentemot sin personal och sägs upp av Upplands Väsby kommun. Foto: mostphotos

Kommunen säger upp avtal med hemtjänstföretag

Upplands Väsby häver avtalet med ett hemtjänsteföretag. Anledningen är en lång rad brister, bland annat har man struntat i att betala ut sjuklön och uppsägningslön.

  • Publicerad 19:00, 12 feb 2019

Våra handläggare har ringt runt till alla kunder och meddelat att de måste välja en ny utförare.

Hemtjänstföretaget har gjort sig skyldig till flera brister gentemot sin personal. Bland annat har slutlöner inte betalats ut och personalen har inte fått betalt för det antal timmar den uppger sig ha arbetat. Företaget har även struntat i att betala ut sjuklön och ändrat slutdatum på en uppsägningsblankett så att en person fick ändrad slutlön.

– Vi upptäckte att företaget stridit mot bestämmelserna. När vi sedan gjorde fördjupade kontroller har vi sett att de inte handlat som vi säger att de ska göra, säger Mona Lindgren, avdelningschef på beställaravdelningen för äldre- och funktionsnedsatta på Upplands Väsby kommun.

Personalen har även saknat arbetskläder och arbetsredskap, samt brustit i nyckelhanteringen. Företaget har även gått med förlust under fyra år, vilket också ger signaler om att det inte är en stabil ekonomi.

48 kunder berörs

Enligt Mona Lindgren är det 48 kunder som berörs i Upplands Väsby, av kommunens totalt cirka 850 hemtjänstkunder och larmkunder.

– Våra handläggare har ringt runt till alla kunder och meddelat att de behöver välja en ny utförare. De tre som inte valt får företaget som nu har ickevals-alternativet och som garanterar att insatserna fortsätter, berättar hon.

Hon betonar att alla hemtjänstföretag ska lämna in tillstånd till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och att kommunen inte godkänner företag som inte får tillstånd.

– Det är inte allt för vanligt, men när det behövs  säger vi  upp avtal med hemtjänstföretag. Vår uppgift är att hålla branschen så ren som möjligt, säger Mona Lindgren.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.