Salt. Det issmältningsmedel som kommunen köpt in bestod mest av salt. Foto: Mostphotos

Kommunen ska få bättre koll på inköp

Enköpings kommun har bristande rutiner för inköp och upphandlingar. Det visar en revisionsrapport.

  • Publicerad 16:09, 3 jun 2019

Kommunen får i en revisionsrapport kritik för bland annat bristande rutiner och uppföljningar kring inköp och upphandlingar.

– Vi välkomnar rapporten och vi är medvetna om att det finns utmaningar inom organisationen. Just nu tar vi ett krafttag och är inne i en utvecklingsresa med bland annat införande av e-handel. Mitt mål är att få till en effektiv inköpsprocess som gör det lätt att göra rätt, innebär minskade kostnader och som blir till nytta för verksamheterna och invånarna, säger Laila Eklund, tillförordnad inköpschef i kommunen.

Direktpress har tidigare berättat att Enköpings kommun fått en ordentligt saltad nota. Kommunen hade köpt in två ton issmältningsmedel för mer än 336 000 kronor. Medlet innehöll vanligt vägsalt till ett betydligt lägre värde.

Det var under 2014 och 2015 som Enköpings kommun köpt in 2030 kg issmältningsmedel till en kostnad av sammanlagt 336 603 kronor, inklusive moms och frakt.

Kommunen meddelade då att man hade försökt säkerställa interna rutiner kring beställningar och upphandlingar i syfte att få bort denna avart av verksamheten.

Enköpings kommun jobbar just nu med flera åtgärder för att förenkla och effektivisera inköp och upphandlingar och därmed undvika sådana misstag som inköpet av det dyra issmältningsmedlet.

Bland annat ska alla upphandlingar över 100 000 kronor hanteras av den centrala inköpsavdelningen.

Införande av e-handel i Enköpings kommun ska förenkla och effektivisera arbetet och underlätta uppföljningar.

Vidare ska det genomföras utbildningsinsatser inom detta område för nyanställda, medarbetare och chefer i kommunen.

– När vi nu centraliserar alla direktupphandlingar över 100 000 kommer vi få en bättre helhetsbild som gör det enklare för oss att se vilka insatser vi behöver göra när det till exempel gäller behov av ytterligare ramavtal, säger Laila Eklund.

Kommunledingsförvaltningen ska skriva ett svar på revisionsrapporten. Svaret kommer sedan att presenteras för kommunstyrelsen i augusti och kommunfullmäktige i september.

Upphandling

Upphandling är en juridisk term för det fall att någon, vanligen genom ett mer eller mindre formaliserat förfarande, ingår avtal om förvärv av varor eller nyttigheter. Detta sker normalt genom att flera inbjuds att inkomma med anbud.
Källa: NE.se

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46