Kontaminerad. Vattnet i Eva Clasbergs brunn innehåller tre gånger för höga värden av koliforma bakterier. Foto: Henrik Lindstedt

Kommunen ska utreda kontaminerade brunnar

Huddinge kommun och Stockholm vatten och avfall ska utreda varför vattnet i privata brunnar i Gladö kvarn har farligt höga bakteriehalter.

  • Publicerad 08:59, 10 sep 2019

Fredagen den 30 augusti gick Stockholm vatten och avfall och Huddinge kommun ut med en uppmaning till boende i Gladö kvarn om att koka kranvattnet innan användning. Anledningen var att man hade uppmätt farliga bakterienivåer i flera privata brunnar.

Eva Clasberg, 72, är en av de drabbade. Hon måste gå 500 meter för att fylla på vatten ur de utställda vattentankarna eller alternativt koka sitt kranvatten i fem minuter innan hon dricker det.

– Jag får ta flera stora flaskor och gå flera gånger. Jag orkar inte ju inte släpa en 25-liters dunk, säger hon.

Det är oklart vad som har orsakat problemet. Vattnet i privata brunnar är egentligen de privata markägarnas ansvar, men nu har både Huddinge kommun och Stockholm vatten och avfall, Svoa, engagerat sig i saken. Anledningen är att Svoa håller på att bygga ut kommunalt vatten och avlopp i området på uppdrag av kommunen.

Förra veckan tillsatte Svoa och kommunen en utredning för att ta reda på orsaken till kontamineringen.

– Vi förstår att det här är jobbigt för dem som bor i Gladö kvarn så vi jobbar så fort vi kan, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall, Svoa.

Misstänker sprängningarna

Vägarna runt Evas tomt är nyanlagda. Under dem finns nytt kommunalt vatten och avlopp som har sprängts ner i berggrunden. Eva tror att sprängningarna kan vara anledningen till att hennes brunnsvatten har kontaminerats.

500 meter. "Det blir att man dricker mindre", säger Eva Clasberg, 72. Hon har 500 meter till närmaste vattentank. Foto: Henrik Lindstedt

– Innan de började med sprängningarna tog de prover på vattnet och då var det inga problem. Det var 2014. Något orsak måste det ju finnas och det enda som hänt sedan dess är sprängningarna, säger hon.

Petra Holgersson kan inte utesluta att så är fallet.

– Vi förstår att man kan tänka i de banorna. Men vi vet inte än. Vi ska försöka ta reda på det. Det kan finnas flera olika orsaker, säger hon.

Kan snart få kommunalt vatten

Så länge får Eva och hennes grannar fortsätta koka sitt vatten. Hon hoppas snart få klartecken från Stockholm vatten och avfall om att det är dags att ansluta till det kommunala systemet.

– Det kan bli kommunalt vatten redan i år, så jag tänker inte lägga dyra pengar på något filter, säger hon.

Stockholm vatten och avfall jobbar, enligt Petra Holgersson, så snabbt de kan för att få klart den senaste etappen av utbyggnaden. Så länge uppmanar hon de privata markägarna att ordna ledningarna på sina tomter till förbindelsepunkten.

Det är oklart hur länge de tre vattentankarna som Stockholm vatten och avfall har ställt ut kommer stå kvar.

– Åtminstone en månad, men det är ännu inte klart, säger Petra Holgersson.

Vatten. Stockholm vatten och avfall har ställt ut tre vattentankar i området på Mjölnarstigen 1, Gladövägen 45 och Nyboviksvägen 2. Foto: Henrik Lindstedt