Söker. Ekerö kommun vill ta del av regeringens byggbonus. Foto: Jonas Månsson

Kommunen söker byggbonus

Förra året valde Ekerö bort regeringens byggbonus. I år har kommunen sökt om att få ta del av pengarna. – Vi söker de bidrag som är lönsamma, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

  • Publicerad 14:06, 12 okt 2017

Vi försöker att bygga på de områden där det finns en detaljplan och där vi ser att det finns möjlighet att ge framgång för snabbare bostadsbebyggande.

I april 2016 införde regeringen en byggbonus för att få igång byggandet av bostäder och på så sätt bland annat öka mottagandet av nyanlända. Ekerö valde att inte söka om bonusen i fjol. Bland annat hänvisade Adam Reuterskiöld då till att det inte fanns några detaljplaner att bygga på.

Det gör det i år och precis som drygt 200 av landets 290 kommuner har Ekerö sökt byggbonusen.  

– Vi försöker att bygga på de områden där det finns en detaljplan och där vi ser att det finns möjlighet att ge framgång för snabbare bostadsbebyggande. Vi tittar på alla områden vi kan och då kan vi komma i läget att vi hittar en detaljplan där vi kan bygga, så kan det vara värt att söka bidraget, säger Adam Reuterskiöld.

För att få ta del av byggbonusen ska kommunen under den senaste tolvmånadersperioden uppfylla ett antal krav. Bland annat ska minst en nyanländ ha fått uppehållstillstånd. Minst ett startbesked för byggande av ny bostad ska ha getts.

Kommunen ska även under nuvarande eller föregående mandatperiod ha antagit en ny översiktsplan eller gjort en översyn av planens aktualitet.

Kommunerna kan inte söka en speciell summa pengar. Pengarna fördelas ur två potter.

– Pott A är på 60 procent av stödsumman. Där utgår vi från statistik från SCB (statistiska centralbyrån) och tittar på behovet av bostäder för nyanlända som har fått uppehållstillstånd mellan juni 2015 och juli 2016 och folkbokförda i kommunen den 31 juli. Pott B fördelas för bostäder som byggs utöver behovet, säger Amelie Fast, jurist på Boverket.

Boverkets beslut tas i november och pengarna betalas ut senast den 1 december. Beslutet kan inte överklagas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter