VAL. Fler ska gå och rösta i områden med lågt valdeltagande, hoppades kommunen. Satsningen som Vi i Sundbyberg berättat om tidigare är nu inställd – istället ska kommunen fokusera på alla områden. Foto: Michael Erhardsson

Kommunen ställer in valsatsning

En informationssatsning i områden där valdeltagandet är lågt ställdes in i måndags. Istället ska kommunen rikta in sig på hela Sundbyberg. Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) är arg för detta och vill fälla M-styret.

  • Publicerad 17:51, 28 feb 2018

Demokrati är viktigt att premiera.

Som Vi i Sundbyberg tidigare berättat, skulle kommunen göra en satsning för ökat valdeltagande i bland annat Hallonbergen, Ör och Rissne. Där är valdeltagandet relativt lågt.

Kommunen hade sökt och fått pengar från statliga myndigheten MUCF. Nu måste de 273 000 kronorna lämnas tillbaka, efter att projektet blivit inställt. Beslutet togs i måndags, enligt förvaltningen.

För åtta år sedan drev dåvarande oppositionspolitiker från M, C, KD och FP frågan till domstol när kommunen gjorde en liknande satsning. Satsningen i områden där S, V och MP hade majoritet stred enligt dem mot lagkrav på opartiskhet. Men de fick inte gehör hos förvaltningsrätten.

Jesper Wiklund (V), oppositionsråd, är upprörd. Grunduppdraget som politiker handlar inte bara om att företräda medborgarna utan om att stärka demokratin, anser han.

Nu vill han se över möjligheten fälla styret, med hjälp av de politiska vildarna, under nästa fullmäktige.

– Jag kan inte bara se på när man undergräver folks möjlighet att delta i valet. Jag har inte varit beredd att göra det med vildarna tidigare, men om det är priset att betala för att öka valdeltagandet i Rissne, Hallonbergen och Ör så är jag beredd att ta det alla dagar i veckan, säger Jesper Wiklund.

Vad har hänt med projektet?

– Den måste jag nog passa på, jag har inte tillräckligt med information för att ge ett intelligent svar, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

På ett möte i måndags fick han information om projektet av förvaltningschefen, men under mötet fattades inga beslut, enligt honom.

– Jag har inte ringt till förvaltningschefen och sagt "såhär ska du göra", det vore utanför mina befogenheter, säger Mikael T. Eriksson.

Kommunalrådet Johan Storåkers (L), en av de som gick till domstol 2010, bekräftar att diskussionerna förts på politikernivå:

– Det politiska styrets uppfattning är att valdeltagandet ska öka i hela staden. Alla som väljer att inte rösta är något man måste titta på. Demokrati är viktigt att premiera, säger han.

Frågan har diskuterats en tid och ett beslut togs för några dagar sedan. Nu kommer det fortsatta arbetet med ökat valdeltagande att diskuteras i valnämnden och på gruppledarnivå, enligt Storåkers.

Vi i Sundbyberg söker förvaltningschefen Johan Malmgren.

MER Så bedömde domstolen tidigare satsning

Inför valet 2010 ville det då S-ledda styret satsa på valdeltagandet i vissa områden.

"De flesta insatser som föreslås inför valet 2010, inom kommunstyrelsens ansvarsområde, riktar sig till staden som helhet medan ett fåtal aktiviteter satsas på Hallonbergen, Rissne och Ursvik där valdeltagandet 2006 i vissa fall var lägre än 70 procent", står i kommunstyrelsens beslut från 21 juni 2010.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av dåvarande oppositionspolitikerna Stefan Bergström (C), Carl Grufman (M), Bengt Sjöholm (KD) och Johan Storåkers (FP).

De menade att satsningen i områden där S, V och MP är starka strider mot lagkrav på saklighet och opartiskhet. Därför borde kommunstyrelsens beslut upphävas.

"Det borde ligga i samtliga medborgares och politiska partiers intresse att åstadkomma en ökning av valdeltagandet. Detta helt oberoende av vilket politiskt block som i det korta perspektivet skulle "vinna" eller "förlora" på ett ökat valdeltagande", svarade kommunstyrelsen.

Domstolen gav kommunstyrelsen rätt. Inget tyder på annat än att beslutet övervägts noga och att saklighet och opartiskhet har iakttagits.

"De särskilda insatserna för Hallonbergen, Rissne och Ursvik uppges bestå i att erbjuda där verksamma föreningar information och utbildning inför valet. Sådana insatser sägs också föreningar i andra delar av Sundbyberg bli erbjudna."

Kommunen har även "som objektivt skäl åberopat behovet av särskilda informationsinsatser i nämnda stadsdelar".

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Nyheter "Texten är både tragisk och komisk" Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.måndag 21/9 16:46

New York blev Solna för hockeyspelaren Alva

Sport Ny forward i AIK Hallå där Alva Johnsson, forwarden i AIK hockey som egentligen skulle ha spenderat hösten i New York. Varför blev det inte så?torsdag 17/9 16:07

Sundbybergspolitiker vill bli nytt MP-språkrör

Nyheter "Vill vara en stark röst i partiet" Forna Sundbybergspolitikern Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör i Miljöpartiet. Hon tror sig kunna gjuta mod i riksdagsgruppen och vända opinionssiffrorna.tisdag 15/9 12:48