Kommunen stänger K5 efter bråk

Håbo kommun stänger fritidsgården K5 fram till nyår som det ser ut nu. Det efter att det varit oroligt bland ungdomar. En oro som spridit sig till centrum och biblioteket, bland annat.

  • Publicerad 07:47, 25 nov 2019

Samma dag som den här tidningen kommer ut, närmare bestämt fredagen den 22 november, hoppas kommunen göra klart med en ny lokal där unga ska kunna samlas.

– Det har varit otryggt i centrum och vi vill skapa trygghet där genom att kunna erbjuda en lokal och komma närmare de unga som rör sig i centrum, säger Jytte Rüdiger, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Vad är det som har hänt på K5?

– Det har varit olika saker. Bland annat har det de senaste månaderna dykt upp unga som vi märkt har haft alkohol i kroppen trots att de inte är gamla nog att dricka. Det skapar en oro, säger Jytte Rüdiger.

– En annan sak är att vi inte haft tillgång till K5-lokalen förrän efter 17.00 och då har ungdomarna ingenstans att gå vilket lett till att de har hängt i centrum i stället eller i biblioteket och det har gjort att situationer uppkommit som gör att det blivit stökigt i centrumområdet.

”För många signaler”

Signalerna har varit flera och när en kvinna skrev om situationen på kommunens Facebook var det ”för många signaler”, menar Rüdiger.

– Då sammankallade vi berörda politiker, skolorna, rektorer, pedagoger, polis och socialtjänst med stöd av säkerhetssamordnaren för att se hur vi gemensamt kan agera. Men samtidigt öppnar lokalen i centrum upp för möjligheten att samverka på ett annat sätt mellan förvaltningarna. Och det blir fler vuxna i centrum efter skoltid.

Misshandel och en massa drogbrott

Åter har en misshandel skett på Mansängen. Och åter tas Bålstabor med droger i sig eller på sig. Här är helgens Bålljusrapport.söndag 26/1 10:45

Tidigare mordmisstänkt 20-åring får 160.000 kronor i skadestånd

En 20-åring från Bro som var häktad från 27 februari till 9 juli i fjol, misstänkt för två mord, har av Justitiekanslern beviljats 160.000 kronor i ersättning för lidande. Mannen hade begärt 264.000...tisdag 21/1 14:09

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt