Alltid redo. Vid kraftigt snöfall skickas 10-13 maskiner ut samtidigt. Foto: foto: Mostphotos

Kommunen står beredd för vinterns gnistrande snö

Nu i adventstider kan nog många tänka sig lite vit och gnistrande snö på marken. Upplands-Bro kommun står beredd att snöröja viktiga vägar.

  • Publicerad 10:15, 1 dec 2017

Cykel- och gångvägar har en hög prioritering när snön börjar falla, likaså huvudgator och bussgator, så att busstrafiken ska kunna ta sig fram trots kallt väder.

– Vi har valt denna prioritering grundat på att vi i kommunen vill främja gång- och cykeltrafiken, då det är viktigt att medborgare ska kunna ta sig till och från kollektivtrafiken. Vi ser även att det är en väldigt viktig faktor att tillgänglighetsanpassa så alla kan ta sig fram även vid snö, säger Sara Bergkvist, drifttekniker på Upplands-Bro kommun.

Busshållplatser, pendeltågsstationer och infartsparkeringar har också en hög prioritet. Nysnö ska bort så fort som möjligt.

Hur många maskiner som skickas ut och hur snabbt de ska vara ute beror på omfattningen av snöfallet och hur länge snöfallet förväntas pågå. Men om det snöar riktigt mycket är mellan 10 och 13 maskiner ute samtidigt på kommunens vägar.

Förra veckan fick Upplands-Bro uppleva den här vinterns första snöfall, men särskilt mycket snö blev det inte.

– Det var aldrig uppe i mängder som behövdes plogas bort. Det beslutades istället att halkbekämpa kommunens områden, säger Sara Bergkvist.

Kan stöta på problem

När det kommer till vinterunderhåll finns det en del problem som maskinförarna kan stöta på.

– De två vanligaste är felparkerade bilar och bommar som blivit igenstängda, som förhindrar framkomligheten för förarna, vilket kan resultera i längre körtider, säger Sara Bergkvist.

Vinterunderhåll

Sedan den 15 oktober och fram till den 30 april står kommunen beredd att snöröja och halkbekämpa.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet