Nöjda då. Göran Stark och Mats Olofsson på IP Only, samt kommunalrådet Helena Proos (S) närstuderar fiberkabel i somras. Foto: Daniel Sjöberg

Kommunen stoppar IP Onlys utgrävningar

Kommunen har bestämt att stoppa IP Only från att gräva i tätorten och kransorterna tills vidare. – Eftersom inte avtalet har följts måste vi ta till den här åtgärden, säger Gunilla Eksudd, park-och gatuchef på Enköpings kommun.

  • Publicerad 16:52, 21 nov 2017

Det var i somras som kommunen och företaget IP Only slog på stora trumman inför fiberutbyggnaden i kommunen.

– Enköping är en av de kommuner som har tagit ett kliv uppåt, snart är man fibertätast i Sverige, sa Mats Olofson, senior strateg på IP-Only, till Ena-Håbo Tidningen då.

Det skulle grävas ned fiber på en sträcka som i stort sett motsvarade avståndet mellan Enköping och Paris. Ett enormt arbete givetvis och det fanns farhågor, men från kommunen kom lugnande besked.

– För vi får en del kritik när det gäller att man har grävt och inte täckt igen ordentligt. Enköpingsborna ska känna att vi har personal som kontinuerligt träffar företaget för att resonera om att säkerställa att vi är nöjda med resultatet vi får. Inte bara att vi får vårt fiber utan också att vi ser till att bygga ett samhälle. Den dialogen har vi, sa kommunalrådet Helena Proos (S) då.

Men klagomålen har fortsatt och via ett pressmeddelande förklarar kommunen nu att man alltså stoppar grävtillstånden för IP Only. Beslutet gäller tätorten Enköping och kransorterna till dess att marken är återställd. 

– Eftersom inte avtalet har följts måste vi ta till den här åtgärden, säger Gunilla Eksudd, park-och gatuchef på Enköpings kommun. Det handlar om hur det ser ut på kommunens gator, men det är också en säkerhetsfråga för alla som behöver ta sig fram i området, fortsätter hon i pressmeddelandet. 

Ena-Håbo Tidningen har sökt Gunilla Eksudd för ytterligare kommentarer.

Karl-Eddie Brattgjerd, stadsnätschef på IP-Only ber att få återkomma under onsdagen, men säger i pressmeddelandet:

– Grävstopp är inte ovanligt i den stora fiberutbyggnaden som sker nu. Det händer alla fiberoperatörer och nu även oss. Vi håller med kommunen om det viktiga i att säkerställa att återställningsarbetet blir så bra som möjligt. Vi har hårda krav på oss själva, inte minst vad gäller grävarbetena. Vi besiktigar alltid entreprenörernas arbeten efteråt, och det gör vi även nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19