Bäverproblem. Vid Viggans båthamn har bäver ställt till det, nu vill kommunen göra åtgärder. Foto: MostPhotos/Mikael Andersson

Kommunen tar fram bäverplan för Täby

Gnagarna ställer till det vid Viggbyholms båtklubb. Nu ska kommunen ta fram en bäverplan för att komma till rätta med problemen.

  • Publicerad 17:07, 7 feb 2020

Bäverproblemen fortsätter att vara ett gnagande problem i kommunen. Vid Viggbyholms båtklubb har flera bävrar bott ett tag och gett sig på en handfull träd i området.

– Vi har rätt mycket träd som bävern har tagit ner, säger Lars Lundbladh ordförande i Viggbyholms båtklubb.

Problemet med skador och fällda träd är störst vid gångvägen vid Lorentsviksvägen vid båtklubben, något som kommunen och båtklubben vill komma tillrätta med.

– Det står en del båtar i närheten och träden kan falla på dem, vilket inte är bra, säger Lars Lundbladh.

Envis bäver

Kommunen har vidtagit åtgärder för att få bävrarna att sluta fälla träden genom att sätta upp hönsnät runt de stammar de börjat gnaga på. Men den åtgärden har inte fungerat.

– De har gått vidare och gnagt på fruktträd och sedan har den puffat upp hönsnäten och bitit ändå, de är envisa, säger Gregor Hackman, tf samhällsutvecklingschef, Täby kommun.

Bäverplan ska lösa problemet

Kommunen har även haft problem med bävern på andra håll i kommunen. Främst med förhöjda vattennivåer och fällda träd. Därför har de nu tagit fram en bäverplan.

Planen visar på bäverns beteende och de ekosystemtjänster som bävern bidrar med. Men även hur man kan hantera skadorna djuret orsakar och vilka förebyggande insatser man kan vidta.

– Det hjälper oss genom att visa hur vi ska arbeta för att komma tillrätta med problemen, säger Gregor Hackman.

Men hur de ska göra med den envisa bävern vid båtklubben, vet de ännu inte.

– Hönsnätet puffade de bort, men man kan testa att måla träden med färg blandat med sand så att den inte biter, säger han.

Om kommunen inte kommer till rätta med problemet kommer skyddsjakt att diskuteras, enligt Gregor Hackman.

– Dit vill vi helst inte komma, säger han.