Koka vidare. Botkyrkabor rekommenderas att inte dricka vattnet direkt från kranen. Foto: Mostphotos

Kommunen uppmanar: Fortsätt koka vattnet

Nya vattenprover från Tullingeberg visar att det finns kvar bakterier i vattnet. Botkyrka kommun rekommenderar därför att boende i området fortsätter att koka sitt dricksvatten en vecka till.

  • Publicerad 17:34, 6 aug 2018

Förra veckan upptäcktes koliforma bakterier i Tullingebergs dricksvatten. Kommunen gick därför ut med en uppmaning till de boende i området om att koka dricksvattnet.

Idag, måndag, kom nya provsvar som visar att det finns bakterier kvar i vattnet.

– Vi förlänger konkningsrekommendationen en vecka för att kunna garantera att vi har ett gott och säkert vatten igen, säger Åsa Engwall, förvaltningschef för tekniska förvaltningen.

Kommunen varnar för bakterier i kranvattnet

Koliforma bakterier förekommer bland annat i avföring.

– Men det behöver inte vara avföring, utan det kan lika gärna komma från jorden eller regnvatten. Det är just det vi behöver utreda nu, vad källan är och vad orsaken till föroreningen är, sa Linda Evjen, VA-chef på Botkyrka kommun, till BotkyrkaDirekt förra veckan.

Hur farligt är vattnet?

– Det man kan känna är oro i magen och illamående, det är det vanligaste. Om man mår dåligt rekommenderar vi att man kontaktar sjukvårdsupplysningen via vårdguiden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vattnet bör inte drickas eller användas till matlagning. Men det ska inte vara farligt att till exempel duscha.

Vattnet håller just nu på att desinficeras med klor. Kommunen vill ha minst två vattenprover i rad som visar att vattnet är tjänligt innan de häver kokningsrekommendationen. När vattnet är säkert att dricka igen kommer de boende i Tullingeberg att meddelas via sms.

Livsmedelsverket förklarar:

 

Koka allt vatten som ska drickas eller användas till matlagning.

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket.se