Foto: Arkivbild/Mostphotos

Kommunen varnades för våldtäktsdömde dansläraren

En danslärare som i fredags dömdes för flera fall av våldtäkt mot barn har varit anlitad av Botkyrka kommun. "Vi håller på för fullt att ta reda på vad vi vetat och inte vetat", säger förvaltningschefen Anja Dahlstedt.

  • Publicerad 15:32, 20 jun 2018

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I fredags dömdes en danslärare som har varit aktiv i Botkyrka till fyra års fängelse för upprepade våldtäkter och sexuellt utnyttjande av minderåriga danselever. Den yngsta flickan var 12 år när han förgrep sig på henne.

Danslärare i Botkyrka dömd för våldtäkt

Vid flera tillfällen har personen eller den dansgrupp som han har varit en del av anlitats av Botkyrka kommun.

– Vi har inte haft personen anställd. Vi har vid ett par tillfällen anlitat honom för framträdanden vid evenemang och minst en gång gav vi bidrag till en förening som han var en del av, säger Anja Dahlstedt, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka.

Men mannen har också hållit i dansklasser hos ABF Botkyrka-Salem så sent som hösten 2017. Mannen häktades i januari i år.

Inga av övergreppen som mannen har dömts för ska ha skett i Botkyrka kommun.

Hon varnade kommunen

En person som BotkyrkaDirekt har varit i kontakt med berättar att hon har varnat kommunen för att mannen har betett sig olämpligt gentemot barnen. I ett mejl till kommunen hösten 2016 skriver hon att hon har varit i kontakt med polisen efter att hon personligen har blivit verbalt hotad av dansläraren.

– Vi har haft dialog med den här personen några gånger under dagen och håller nu på för fullt att ta reda på vad som hänt, vad vi vetat och inte vetat. Utifrån det kommer vi ta ställning om vi kunde gjort något annorlunda eller behöver se över våra rutiner, säger Dahlstedt.

Vad gör kommunen om ni får uppgifter om att en person agerat olämpligt mot barnen?

– Vi begär in utdrag ur belastningsregistret för alla som jobbar med barn och unga i kommunen. Men vi har också ett omfattande bidragssystem till föreningar och organisationer. I de fallen är det föreningarnas ansvar att se till att personerna är lämpliga att jobba med barn. Vi tittar nu om vi kan förtydliga det gentemot föreningarna, att de har det ansvaret.

Tar kontakt med danselever

ABF har ett samarbete med den dansförening som dansläraren är en del av. De har inte fått in några klagomål eller varningar.

– Jag har inte hört något förrän idag då ryktet började sprida sig hos kommunen. Nu tittar vi på hur vi ska hantera det här, men på något sätt ska vi försöka ta kontakt med de elever som har gått hos honom för att se vad de behöver, säger Sebastian Flygar, ombudsman på ABF.

Ett vidare samarbete med den dansföreningen vill han ännu inte utesluta.

– Det blir en fråga om vad föreningen har vetat och hur de har agerat i frågan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.