Foto: Mostphotos

Kommunen varnar för bakterier i kranvattnet

Bakterier som bland annat förekommer i avföring har upptäckts i Tullingebergs kranvatten. Boende i området kommer behöva koka sitt dricksvatten i åtminstone en vecka.

  • Publicerad 13:30, 1 aug 2018

Dricksvattnet i Tullingeberg i Botkyrka innehåller koliforma bakterier. Det har två separata tester visat i veckan. Nu uppmanar kommunen boende i området att koka dricksvattnet.

Koliforma bakterier förekommer bland annat i avföring.

– Men det behöver inte vara avföring, utan det kan lika gärna komma från jorden eller regnvatten. Det är just det vi behöver utreda nu, vad källan är och vad orsaken till föroreningen är, säger Linda Evjen, VA-chef på Botkyrka kommun.

Hur farligt är vattnet?

– Det man kan känna är oro i magen och illamående, det är det vanligaste. Om man mår dåligt rekommenderar vi att man kontaktar sjukvårdsupplysningen via vårdguiden.

Vattnet bör inte drickas eller användas till matlagning. Men det ska inte vara farligt att till exempel duscha eller koka potatis.

När är vattnet säkert att dricka igen?

– Det är svårt att säga tidsplan i nuläget. Först måste vi hitta källan till föroreningen och sedan åtgärda problemet. Efter det måste vi få två separata vattenprover godkända innan vi kan ge klartecken att dricka vattnet igen. Vi kommer åtminstone jobba in i nästa vecka med det här, säger Linda Evjen.

När vattnet är säkert att dricka igen kommer de boende i Tullingeberg att meddelas via sms.