Plockepinn. Eva Cederström kan inte beskriva synen i Källbrink på något annat sätt. Foto: Eva Cederström

Kommunen varnar: Undvik elljusspåren

Huddinge kommun har valt att stänga av alla elljusspår eftersom träd och elstolpar ligger som plockepinn i skogen. Arbetet med att röja upp efter stormen Alfrida kommer pågå i flera veckor.

  • Publicerad 14:28, 9 jan 2019

När Eva Cederström från Utsälje skulle gå sin vanliga skogspromenad på Källbrinks elljusspår möttes hon av en ovanlig syn. Stora träd och elstolpar låg huller om buller över spåret.

– Det var som plockepinn, jag blev nästan chockad. Man fick ta sig fram under, över och runt de fallna granarna. Det låg också en del ledningar där som man fick se upp för. Motion fick jag i alla fall! berättar hon.

Det är stormen Alfrida som drog in natten till den 2 januari som har fällt träd till höger och vänster i Huddinges skogar. På flera ställen har träd fallit över elledningar. Bland annat har elljusspåren i Källbrink, Visättra och Segeltorp drabbats.

Av säkerhetsskäl har därför elen och hela elljusspåren stängts av.

Flera veckor att laga

– På vissa ställen har ledningarna gått av. Därför har vi stängt av strömmen i elljusspåren så att ingen får ström i sig, säger Niklas Halén, belysningsförvaltare i Huddinge kommun.

Arbetet med att röja undan träden beräknas ta ungefär två veckor. När träden väl är ur vägen kan arbetet med att återställa elen påbörjas. Till dess ber Huddinge kommun allmänheten att inte alls vistas på spåren.

Boende i Norrtälje och andra skärgårdskommuner har varit värst drabbade av stormen. Där är det fortfarande många hushåll som står helt utan el. Huddingeborna klarade sig bättre, men vissa hushåll var utan el i flera dygn.

Kan får ersättning av Vattenfall

De som drabbades kan söka ersättning för skadorna. Efter mer än tolv timmar utan el kan kunder få avdrag på kommande fakturor, utan att behöva anmäla det till Vattenfall (se faktaruta).

– Man kan också begära kompensation för andra kostnader som är till följd av avbrottet. Till exempel om maten i din frys blir förstörd eller att du måste bo på hotell på grund av kyla. Man får komma med sitt anspråk till kundservice och det som skäligt får man ersättning för, säger Magnus Kryssare, presstalesperson på Vattenfall.

– Man ska absolut inte göra något själv – det är livsfarligt, säger Jonatan Björk, presschef på Ellevio.

Livsfarligt. Träd som fallit över elledningar ska tas bort av proffs, annars kan det vara livsfarligt. Foto: Eva Cederström

Testa försäkringsbolaget

Peter Stark, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå, berättar att man kan få ersättning både från elbolaget och försäkringsbolaget.

– Det är svårt att veta vem som är bäst att börja med. Om det är lite större skador kan man uppleva att man inte får full ersättning. Då kan man kompletteringsansöka hos den andra parten. Men man måste vara tydlig med vad man redan fått från den andra parten, säger Peter Stark.

När det gäller ersättning för mat i kyl och frys kan det vara lättare att börja med försäkringsbolaget, enligt Peter Stark.

– De är mer vana vid ersättning. Fota alla matvaror och gärna vad man uppfattar själv att det var värt. Som regel är det inköpspris, säger han.

Den som förlorat träd på tomten får ingen ersättning för träden eller för kostnaden att forsla bort dem.

– Däremot får man alltid ersättning om trädet landar på ett hus och skadar huset – om huset är försäkrat. Det gäller även försäkrade uthus och garage, säger Peter Stark.

Han tipsar om att det skiljer sig mellan bolagen huruvida fristående carports och lusthus täcks av försäkringen, och där kan det löna sig att kolla när man väljer försäkring.

Så här ser ersättningen ut

Ersättningen betalas i procent av den kostnad hushållet brukar ha för själva elnätet. Så här ser ersättningen ut, räknat på procent av den årliga elnätskostnaden.

Det är bara den del av elräkningen som avser elnätet som ger rätt till avdrag.

12-24 timmar: 12,5 procent eller minst 1 000 kr

24-48 timmar: 37,5 procent eller minst 2 000 kr

48-72 timmar: 62,5 procent eller minst 3 000 kr

72-96 timmar: 87,5 procent eller minst 4 000 kr

Källa: Vattenfall