ARGA. Lars Israelsson, Björn Eder, Maryanne Jönsson, Solveig Kotsadam (regionrådet Stockholm) och Mogens Pedersen. Foto: Sara Ringström

Kommunen vill riva Röda korsets stuga – Ersätts av lekplats

En bit Huddingehistoria, Röda korsets möteslokal i Fullerstaparken, kan rivas och ersättas av en historisk temalekplats. – Vi har ingen annanstans att ta vägen, säger Björn Eder, Röda korsets ordförande i Huddinge.

  • Publicerad 10:24, 12 sep 2017

Intill Fullersta gård i Fullerstaparken har det i 65 år legat en liten röd stuga. Där har man kunnat få sig en kopp kaffe, köpa begagnade kläder och vissa har till och med gått i lekskola där. Det har varit Röda korset i Huddinges möteslokal sedan 1952.

Nu hotas stugan med rivning. Utan att rådfråga Röda korsets medlemmar gick kommunen i slutet av augusti ut med en ny plan för Fullerstaparkens utveckling där det framgår att den röda stugan ska ersättas av en lekplats på temat Huddinges historia.

– Det vore katastrof. Stugan är en helt central punkt för vår verksamhet, säger Mogens Pedersen, aktiv i Röda Korset Huddinge i 20 år.

– Huset ser kanske inte så märkvärdigt ut, men det är ju inte en barack. Huset är av historisk betydelse eftersom det har funnits här sedan 1950-talet, säger Björn Eder.

Fullerstaparken ej spikad

Planen för Fullerstaparken är dock inte spikad och kan fortfarande ändras. Fram till den 17 september vill kommunen ha in allmänhetens synpunkter. Hittills har både negativa och positiva åsikter lämnats i frågan, enligt kommunens landskapsarkitekt Camilla Fransson.

När parkprogrammet som antogs 2015 var ute på remiss var det flera i närområdet som klagade på den röda stugan. De ansåg bland annat att den stod outnyttjad stora delar av tiden.

– Det kom även in klagomål att husets vrår- och baksida nyttjades som urinoar av förbipasserande från pendeltåget och krogen, säger Camilla Fransson.

Kommunen har haft dialog med Björn Eder om möjliga alternativa lokaler. Fullersta bio och Fullersta gård är påtänkta.

– Dagens för föreningens kostnadsfria situation kan hur som helst inte bestå när det uppdagats att det saknas avtal.

Stugan uppfördes med ett tillfälligt bygglov 1951. Sedan det löpte ut har stugan stått kvar utan juridisk rätt.

Positivt med möten

– Det är bra att man förbättrar parken. Men jag tror att Röda korset-stugan är en tillgång, med kafé och second hand. Lekplatsen kan ligga lite på sidan om. Det är ju positivt att barn och gamla möts, säger Björn Eder.

Camilla Fransson menar däremot att det vore bättre med en allmän parkyta än den privata Röda korset-stugan.

ELDSJÄL. Mogens Pedersen har varit aktiv inom Röda korset Huddinge i 20 år. Foto: Sara Ringström

Röda korset Huddinge

Den röda stugan har varit samlinglokal för Röda korset Huddinge sedan den byggdes 1952. Huddingekretsen har nära 500 aktiva och inkluderar snart alla kommundelar utom Trångsund och Skogås.

Deras verksamhet går ut på att genom bland annat second hand-butik, julmarknad, bösskakning och kaféverksamhet samla in pengar till

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.