Färre bilar. Enköpings kommun planerar för en ny trafikframtid i centrum. Foto: Mostphotos

Kommunens mål: det ska vara färre bilar i centrum

Trafiken i Enköpings centrum ska minska. Det är målsättningen när kommunen planerar för framtiden. – Vi vill ha ett mer levande centrum och ett grönare välkomnande, säger Anders Wikman (NE).

  • Publicerad 09:44, 27 okt 2017

Enköping växer och med det kommer fler utmaningar än att fler bostäder och skolor ska byggas. Även trafiken kommer givetvis att påverkas och nu vill kommunen ta krafttag för att minska på antalet bilar centralt i staden. Det har därför tagits fram ett förslag på trafikstrategi och parkeringspolicy som ska leda till att gående, cyklister och kollektivtrafik får större utrymme.

– Mycket handlar om att man åker runt och letar parkeringsplats. Vi vill skapa en tydlighet kring hur man parkerar. Det vi vill uppnå är att skapa goda förutsättningar för handel, trivsel och säkerhet. Sedan får man diskutera hur man uppnår det och då handlar det mycket om att utveckla de parkeringar vi har nära centrum. Vi har några infartsparkeringar vid centrum, Kanske till och med bygga p-däck på det, säger Anders Wikman.

Tjänstemännen har även fått i uppdrag att ta fram en tidsplan och arbetet är stort. Det ligger med andra ord flera år framåt i tiden. Samtidigt finns det människor som verkligen behöver bilen.

– Det är två kategorier som vi måste framhålla. Dels de som behöver en parkeringsplats nära sitt mål, handikapparkering ska alltid finnas och vi vill inte heller vara bilfientliga. Enköping är en landsortskommun och många kommer in till stan med bilen. Vi vill inte stänga av möjligheterna utan snarare möjliggöra det bättre.

Apropå den framtida biltrafiken. Hur tänker ni när det gäller elbilar? Laddningsstolpar till exempel?

– Det är en sådan sak som ska in i genomförande planen, hur ska laddstolpar placeras. Det är en viktig aspekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19