Koka vattnet innan användning, uppmanar kommunen. Foto: Mostphotos

Kommunens uppmaning - koka vattnet

Enköpings kommun går ut med en uppmaning till boende i olika delar av Enköping med omnejd bör koka vattnet då det upptäckts bakterier. – Det som kan hända är att man blir magsjuk, säger VA-chefen Danielle Littlewood.

  • Publicerad 12:07, 24 aug 2017

Det är via kommunens Facebooksida som det uppmanas att koka vattnet i delar av Enköping, Skolsta, Grillby, Lillkyrka, Haga, Säva, Hjälsta och Örsundsbro. Enligt skriften ska användare koka vattnet innan det dricks, men att det är ofarligt att duscha och tvätta sig i det.

”Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet”, skriver kommunen.

– Det är det kommunala vattennätet som är drabbat och då inte och inte hela utan det som vi kallar högzon. Det är de norra och östra delarna av tätorten Enköping. samt orterna som nämns i vår text (se ovan), säger Danielle Littlewood.

I slutet av juni drabbades Örsundsbro av en vattenläcka. Även då uppmanades invånarna att koka vattnet, men då som en förebyggande åtgärd och när svaren på de prover som togs då kom visade på inga bakterier i vattnet, men nu har det alltså upptäckts just detta och det innebär att invånarna måste koka vattnet i åtminstone tre dagar till eftersom det dröjer så länge innan svaret kommer på proverna.

Hur det kommer sig att bakterierna kommit in i vattnet vill Danielle Littlewood inte spekulera i.

– Det viktiga nu är att få ut informationen till kunderna, säger hon.

Är det någon som har blivit sjuk?

– Nej, det har vi inte fått in några uppgifter om. Vi har varit i kontakt med smittskyddsläkare och sjukvården och ingen har blivit drabbad. I alla fall inte vad jag har hört just nu, torsdag klockan 13.15.

Vad handlar det om för bakterier?

– Det blir alldeles för tekniskt att gå in på. Det är bakterier, men det är ingen fara så länge man är fullt frisk. Det som kan hända med en är att man blir magsjuk. Om man känner sig orolig. Om man är äldre, sjuk eller om det gäller till exempel spädbarn så ska man ta kontakt med sjukvården om man är orolig eller känner sig dålig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19