"Det är som att säga till barnen här i Dalen: Vi struntar i er!" säger Dalenbon Manuela Valente. På bilden syns också OIa Olofsson och Berta Cepeda och ett gäng barn från området. Längst fram Aziza. Foto: Linda Gren

Kompakt motstånd mot bygge på bollplan

”Visa att Dalenbarnen är värda något, rusta upp deras bollplan istället”. Det säger föräldrar och barn i Dalen om att staden vill bygga bostäder på deras grusplan.

  • Publicerad 15:10, 29 nov 2017

Förslaget att bygga ett sjuvåningshus på grusfotbollsplanen vid Dalens centrum är ett feltänk. Det menar både de lokala politikerna i Enskede-Årsta-Vantör och Dalenbor. Dalen är ett problemtyngt område med droghandel och skjutningar, det behövs satsningar inte neddragningar, menar de.

"Fräscha upp planen istället"

– Det har just beslutats att fältassistenterna här i Dalen ska börja fokusera på barn i lägre åldrar, från tio år istället för 13, för att de riskerar att hamna i kriminalitet. Att då ta bort en bollplan för dem går stick i stäv med det arbetet, säger Dalenbon Berta Cepeda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi behöver en bollplan i den här delen av Dalen också. Det är inte rimligt att våra yngre barn ska behöva gå ända bort till Dalenparken, särskilt inte så här års, i mörker. Där hänger dessutom de äldre ungdomarna på kvällarna. Visa att de är värda en fin bollplan här istället, rusta upp den med bättre belysning och stängsel, kanske konstgräs, och spola planen på vintern så att man kan åka skridskor. Det skulle samla jättemånga barn, säger Manuela Valente.

Stadens idé är att ersätta grusplanen med en ny, liten bollplan men den blir så liten att det blir ”larvigt”, enligt de Dalenbor vi pratat med. En annan kritik de lyfter är att husen blir så pass höga att de kommer skugga de gårdar som ligger närmast och skapa en känsla av instängdhet.

Politikerna säger nej till bygget

Politikerna i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd vill också att staden hittar en annan plats för bygget. Om de inte lyssnar på det önskemålet är nämndens krav i andra hand att huset sänks i antal våningar, flyttas längre från befintliga hus och att en ny bollplan anläggs innan nya huset byggs.   

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De lokala hyresgästföreningarna på gårdarna Rönnbärsgården och Hasselgården har skickat in en gemensam skrivelse med sina synpunkter. Där föreslås även tre andra platser där huset skulle kunna byggas istället, bland annat vid Gamla Dalarövägen – som även är stadsdelspolitikernas förslag.  

Stadens nya stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S), säger att han inte hunnit sätta sig in i ärendet och vill därför återkomma med en kommentar i ett senare skede.    

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43