"Josef har lärt sig språket perfekt, han målar tavlor som är helt otroliga och han har en familj som bryr sig. Alla som hör hans berättelse borde reagera på samma sätt. Det här är inte moraliskt rättvist" säger klasskompisen Jonatan Lamy, som är en av dem som engagerar sig. Foto: Sacharias Källdén

Kompisar sluter upp bakom Josef efter utvisningsbeslutet

Som 12-åring kom Josef Jawed ensam till Sverige efter att ha flytt från Afghanistan. Flera utvisningsbesked och fyra år senare har nu hans klasskamrater på Norra real ordnat en insamling till honom och på bara några dagar fått in över 50 000 kronor. Nu ska han överklaga Migrationsverkets senaste beslut.

  • Publicerad 21:03, 15 dec 2019

Josef Jawed växte upp i Pol-e Khomri-distriktet i Baghlanprovinsen i Afghanistan med sin pappa som var polis och sin mamma och syskon. Han var den äldste sonen i familjen och började jobba med att sälja kebab som åttaåring.

– Det gick inte så bra samtidigt som jag försökte hänga med i skolan men jag var tvungen för att familjen skulle ha råd med mat. Vår by var i princip intagen av talibaner och de gillade inte att pappa var polis. De kunde göra hembesök och kränka och slå mina föräldrar, säger Josef Jawed.

Fanns en hotbild

Han berättar att hans pappa en dag försvann.

– Mamma sa inte så mycket. Jag vet inte vad som hände. Men eftersom jag var den äldsta "mannen" i familjen, jag var elva, så fanns det en hotbild mot mig. Då bestämde mamma att jag skulle fly.

Flykten gick genom bland annat Iran.

– Vi gick väldigt mycket på nätterna och fick ligga tysta och stilla på dagarna. Jag såg många döda kroppar. På väg till Sverige sa alla att jag skulle få uppehållstillstånd från dag ett eftersom jag var ensam och så ung, det trodde jag på.

Fick avslag

Men det blev inte som Josef förväntat sig. Efter en lång asylutredning fick han avslag.

– På grund av att jag hade en mamma. Vi överklagade men fick nej och skickade sedan en anmälan om verkställighetshinder.

Migrationsverket bedömde dock att det inte fanns några hinder mot att utvisa Josef trots att han menade att det saknades ett ordnat mottagande av honom i hans gamla hemland.

I januari i år fick Josef ett nytt prövningstillstånd av frågan om uppehållstillstånd sedan han meddelat Migrationsverket att han blivit ateist, att han var orolig för att blir skadad eller dödad om han skickas hem och att hans mamma nyligen gått bort. Han berättar även att han fått ta emot hot från en person via sms som säger sig vara en släkting. Han har på sociala medier publicerat islamkritiskt material. En utredning påbörjades där Josef Jawed fick svara på frågor om sin tro. Han väntade i åtta månader på att utredningen skulle bli klar, efter det fick han avslag.

– De tror inte på att jag är ateist. Ganska snabbt tog jag beslutet att flytta till Frankrike. Jag har hört att det är lättare att få stanna där, men samtidigt har jag mitt liv här. Jag pratade med lärare och kompisar och kom fram till att jag ska stanna och överklaga beslutet, säger Josef Jawed, som i flera år har bott med samma familj som han trivs med.

Har samlat in över 50 000

I samband med avslaget startade hans klasskompisar en insamling till honom som på bara några dagar kom upp i över 50 000 kronor.

– Josef har lärt sig språket perfekt, han målar tavlor som är helt otroliga och han har en familj här som bryr sig. Alla som hör hans berättelse borde reagera på samma sätt. Det här är inte moraliskt rättvist, säger Jonatan Lamy, ordförande i elevkåren på Norra real och en av dem som engagerar sig.

Josef säger att han egentligen inte alls vill "bli känd" på det här sättet.

– Jag har helt andra drömmar och målar tavlor. Jag skulle vilja bli känd med mitt namn för det, inte för att jag är utländsk och ska bli utvisad.

Norra real-eleven Josef Jawed skulle hellre vilja bli känd för sin konst. Foto: Sacharias Källdén

Migrationsverkets beslut

Migrationsverket skriver i sitt beslut att Josefs berättelse om hans tankar och funderingar i samband med att han tagit avstånd från islam varit "vaga och detaljfattiga". Myndigheten menar att han inte kunnat bevisa sin identitet och att skyddsbehovet ska prövas mot situationen i Kabul.

Det islamkritiska material han delat på sociala medier har han gjort i namnet Josef Jawed (som han numera offentligt kallas av alla, vänner såväl som lärare). Tidigare hette han Sayed, det namn han uppgett för Migrationsverket, vilket de menar gör att han inte har kunnat bevisa att hans aktivitet på sociala medier skulle kunna sätta honom i fara.

Migrationsverket skriver vidare att även om uppgifterna om att Josef är ateist skulle bedömas som tillförlitliga så skulle man ändå inte bedöma att han var i behov av internationellt skydd. De tror inte på att han skulle upplysa muslimer i Afghanistan om sin nya "åberopade" syn på religionen.

De skriver att det är svårt att "dra generella slutsatser om vilken typ av reaktion eller bestraffning en person som misstänks för apostasi eventuellt riskerar". Enbart den allmänna situationen för ateister i Kabul är inte tillräcklig för att ett skyddsbehov ska föreligga, menar man.

Visa merVisa mindre