Verkstaden är hjärtat. Utan verkstad skulle butiken inte vara någonting att ha, tycker Niklas Hedlund och Johannes Heinonen. Foto: Mikael Andersson

Kompisarna tar över styret i klassiska cykelbutiken

Vid årsskiftet tog cykelfantasterna Johannes Heinonen och Niklas Hedlund över Sigge cykel i Vinsta. Men barndomskompisarna har varit proffs på cyklar längre än så.

  • Publicerad 14:40, 21 feb 2020

Det kan vara lagom illa att försöka montera en bokhylla hemma

Sigge cykel i Vinsta har funnits sedan 1929, men förr om åren som ”Sigge Sport” i Spånga. Bakom butiken fanns Sigge Kållberg, vars son Lasse senare tog över.

Vid årsskiftet blev det dags även för snart 80-åriga Lasse att lämna över stafettpinnen, den här gången till mångåriga medarbetarna Johannes Heinonen och Niklas Hedlund.

– Vi ringer Lasse om vi har några funderingar och han kommer förbi butiken när han är sugen. Men det är väl någonstans rimligt att gå ner i arbetstid när man är 80, säger Niklas.

Gamla barndomsvänner

Han och Johannes lärde känna varandra genom gemensamma vänner i tonåren när Niklas bodde i Spånga en period, och Johannes i Hässelby. Niklas bodde senare i Östersund, men när han skulle bli morbror ville han flytta tillbaka till familjen i Stockholm. Snart började han jobba med Johannes på Sigge cykel.

– I Östersund läste jag produktutveckling och maskinteknik, jag fick för mig att jag skulle sitta på kontor. Men sedan kom jag på att det är ganska trevligt att träffa kunder och vara i verkstaden, säger Niklas.

Nya ägare. Niklas Hedlund och Johannes Heinonen har tagit över Sigge Cykel i Vinsta. Foto: Mikael Andersson

Bra stämning. Personalomsättningen är låg och personalen umgås ofta privat. Foto: Mikael Andersson

Cyklar utför

Redan som tonåringar var deras gemensamma intresse cyklar, och vännerna har hållit kontakten delvis genom att de båda cyklar utför, ”downhill”, nedför branta hoppbackar med mountainbike.

– Det är det vi ägnat oss åt mest, men det har blivit ett varv runt Vättern också. Man måste nästan ha cyklat ett varv runt Vättern om man ska jobba med det här, skämtar Johannes.

Båda har jobbat i butiken under många år, och att nu axla rollen som ägare känns naturligt.

– Vi är framförallt glada att vi fick chansen, vi som inte är nya för kunderna. Att det inte var någon helt ny som tog över, säger Johannes.

Platsen drivs fortfarande i Lasse Kållbergs anda, med fokus på goda relationer till kunderna som bor i hela Västerort. Många är stammisar och väl bekanta med både Niklas och Johannes.

– Vi har varit verksamma länge och har många fantastiska kunder. Vi jobbade sida vid sida under Lasse och nu kör vi utan stödhjul, säger Niklas.

Som en familj

Han berättar att de anställda är ett tight gäng med ett genuint intresse för cyklar som ofta umgås, även privat.

– Hela butiken blir som en liten familj. När vi inte jobbar med cyklar tillsammans så cyklar vi tillsammans.

Verkstaden är hjärtat, och utan den är butiken ingenting att ha, enligt Niklas och Johannes.

– Då kan man inte sälja cyklar som är korrekt monterade och som vi kan ta hand om efteråt också, säger Niklas.

Johannes berättar att de aldrig säljer en byggsats, utan en cykel som är redo för färd. Tanken är att kunden ska slippa försöka sig på att montera den själv hemma på vardagsrumsgolvet.

– Det kan vara lagom illa att försöka montera en bokhylla hemma, fyller Niklas i.

Niklas och Johannes

Namn: Niklas Hedlund

Bor: Backlura

Familj: Sambo och två döttrar

Gör: Äger och arbetar på Sigge cykel i Vinsta

Namn: Johannes Heinonen

Bor: Viksjö

Familj: Sambo och katt

Gör: Äger och arbetar på Sigge cykel i Vinsta
 

Visa merVisa mindre