Bortsprungen. Kon kom aldrig hem igen. Foto: Mostphotos

Kon sprang bort och kommer aldrig hem igen

En ko av rasen Highland cattle har varit på rymmen i över en och en halv månad. Tyvärr fick historien inget lyckligt slut.

  • Publicerad 13:40, 22 jan 2018

– Vi blev tvungna att ta bort henne för hon var omöjlig att få hem, berättar Johan Josephson, VD för Naturskog AB och ägare av kon.

Upplands-Bro kommun, polisen och trafikverket var alla inkopplade och ingen tyckte att det var trevligt att ha en ko på 350 kilo på fri fot utan att någon hade kontroll över den.

 – Jag har full förståelse för det. Jag var själv väldigt nervös över att hon skulle trava in på en bilväg.

För drygt en och en halv månad sedan blev kon skrämd av en jakthund och rusade rakt igenom staketet till sin inhägnad, på Aspviks gård utanför Kungsängen.

– De har en speciellt sinne, Highland cattles. De är lättskrämda och om det händer något som de inte riktigt kan smälta vill de inte finna sig i att komma tillbaka igen, säger Johan Josephson.

Som en nål i en höstack

Sedan flykten har kon rört sig över stora områden i Upplands-Bro. Med sitt långa hår har hon klarat kylan, och mat har hon kunnat hitta.

– Det har inte gått någon nöd på henne.

Men hon har inte velat gå hem, och att söka efter henne har varit som att leta efter en nål i en höstack. Inte förrän nu när snön ligger på marken blev det lätt att hitta kon. Hon hittades i en skog utanför Kungsängen, men då var det redan bestämt att hon skulle tas bort.

– Tyvärr är det sådant här som kan hända, trots att man tror att man har dem inhägnade på ett säkert sätt.

Den förlorade kon hade inget namn.

–Vi har över 160 kor så vi kan inte döpa dem. Men vi tycker om dem alla lika mycket, säger Johan Josephson.

Highland cattle

Highland cattle är en nötkreaturras med lång päls och långa horn, som har sitt ursprung i Skottlands högländer.

På svenska kallas rasen även för skotsk höglandsboskap.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Läsarna får inte nog av Staffans mordhistorier

Staffan Öberg från Bro blev författare på heltid när han gick i pension. Nu reser han land och rike runt och säljer sina böcker på marknader.lördag 26/5 15:00

Jakob laddar inför maran

Den 2 juni springer Jakob Jogfors från Kungsängen Stockholm Marathon för elfte gången. Det är något han ser fram emot – och särskilt känslan efteråt.lördag 26/5 9:00

Senaste numret

Bålstabladet