Konkurrensen om julen hårdnar för Enköpings Kammarkör

Utbudet av julkonserter är enormt. Enköpings Kammarkör hoppas stå ut i mängden med konserten "Allt för den ljusa stjärna".

  • Publicerad 08:37, 6 dec 2016

Lördagen den 17 december klockan klockan 18.00 håller Enköpings Kammarkör sin årliga julkonsert i Vårfrukyrkan.

Årets tema är folkmusik.

– Delvis blir det inslag av folkmusik. Men det blir också nya arrangemang på gamla traditionella julvisor, säger Peter Melin, som är leder Kammarkören.

Enköpings Kammarkör har ett fyrtital medlemmar bestående av både män och kvinnor i blandade åldrar.

Peter Melin tog över som körledare år 1987. Det finns ungefär en handfull till som har varit med lika länge.

– Det bästa med kören är att göra musik tillsammans. Det finns forskning på att det är bra för människan att sjunga i kör. Jag går alltid glad från en repetition, säger körledaren.

Han menar att arbetssättet som en kör arbetar efter är ovanligt år 2016.

Kören ses oftast en gång i veckan och det är en lång process som körmedlemmarna lägger ned mycket tid och energi i, innan det är dags för framträdande.

– Nu för tiden vill ju folk oftast ha snabba projekt. En kör är mer långsam, säger Peter Melin.

Han menar att juletid innebär högsäsong för en kör. Det innebär också stor konkurrens. Enköpings Kammarkör konkurrerar både med artister utifrån landet och lokala förmågor.

För tio år sedan arbetade Peter Melin tillsammans med Markus Dannvik, som leder Enköpings kören Återsken, på Estetiska programmet på Westerlundska gymnasiet.

– Vi känner varandra och har gjort en gemensam konsert vid ett tillfälle. Vi utövar olika genrer så det är ingen konkurrens eller rivalitet på det sättet, säger Peter Melin.

Körledaren ser fram emot konserten den sjuttonde december.

– Jag tror att det kommer bli väldigt trevligt, säger Peter Melin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.