Omskrivna hus. Klockarvägen har tidigare hamnat i hetluften då det visade sig att husen är isolerade med cellplast, vilket är ett brandfarligt material, trots att Huge länge sa att så inte var fallet. Foto: Privat

Konkurrensverket drar Huge inför domstol

Det kommunala bostadsbolaget Huge bostäder har köpt tjänster av ett VVS-bolag för nära 3 miljoner kronor utan en giltig upphandling. Det menar Konkurrensverket som nu drar Huge inför domstol.

  • Publicerad 14:12, 25 apr 2019

Konkurrensverket har anmält det kommunala bostadsbolaget Huge bostäder AB för brott mot lagen om offentlig upphandling.

Det var i somras som Huge bostäder anlitade ett VVS-företag för installation av nya varmvattenledningar i ett lägenhetshus på Klockarvägen i centrala Huddinge. Ett avtal till ett värde av närmare 3 miljoner kronor undertecknades utan att utlysa en offentlig upphandling.

Det var Huge bostäder tvungna att göra eftersom det ramavtal som fanns med VVS-entreprenören endast medgav avtal med ett värde upp till 1 miljon kronor.

"Att kontraktsvärdet översteg 1 000 000 kronor var känt vid avtalets tecknande", skriver Konkurrensverket i sin ansökan om att bötfälla bostadsbolaget.

Huges problemhus

Boende på Klockarvägen har under en längre tid klagat på sina bostadshus. De har bland annat haft problem med pendlande temperaturer, från alldeles för kallt till alldeles för varmt.

Trots att husen är några av Huges nyaste, byggda 2008, har de haft problem med hög energiåtgång på grund av bristfälligt isolerade vattenledningar. Dessutom hade varmvattenledningarna dragits intill kallvattenledningarna vilket riskerade att värma upp kallvattnet. Det var därför Huge bestämde sig för att dra nya vattenledningar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om Huge bostäder hade gjort liknande otillåtna upphandlingar tidigare hade det kunnat klassas som ett grövre brott. Men så är inte fallet.

– Vi har inga tidigare mål på Huge. Vi har varken sett försvårande eller förmildrande omständigheter, det här är en vanlig otillåten upphandling, säger Natacha Otte Widgren, processråd på Konkurrensverket.

Konkurrensverket har nu vänt sig till förvaltningsrätten i Stockholm. De vill att domstolen ska döma Huge till 220 000 kronor i böter.

Omskrivna fastigheter

Fastigheterna på Klockarvägen har varit omskrivna tidigare. De har nämligen uppförts med det brandfarliga isoleringsmaterialet cellplast trots att Huge bostäder länge påstod att så inte var fallet.

Oro för brandfarliga fasader i höghus