Pool boys. Ove Åsman och Jan Ogne uppskattar det nya biljardbordet, och ser gärna att det kompletteras med kortspel och pingis. Foto: Jannie Flodman

Könsseparatistiskt häng för äldre i Skarpnäck

Hur ska man nå äldre män, för att aktivera dem och få in dem i sociala sammanhang? I Skarpnäck jobbar man hårt med jämställdheten och har infört könsseparatistiskt pensionärshäng. Här är bara gubbar tillåtna!

  • Publicerad 16:30, 17 dec 2018

Doften av kaffe och lussebullar blandas med slamret av gymmaskiner, och klickande biljardbollar. En inte helt vanlig kombination av intryck. Men på Mötesplats för äldre i Skarpnäck, lirar de fint ihop.

Den forna förskolan i botten av ett lägenhetshus på Pilotgatan saknar hur som helst duschmöjligheter, så det är inte direkt så att svetten lackar från de gråmelerade gymmarna.

Det är ett tiotal seniorer som dykt upp idag, en fredag förmiddag, för att lyfta skrot och fika ihop. Bara män. Den här träffen är strikt könsseparatistisk och endast gubbar är välkomna just idag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan ett par år tillbaka arbetar äldreenheten i stadsdelsområdet hårt för att öka jämställdheten och det här är ett av sätten. Mellan 10 000 och 12 000 besök per år blir det sammanlagt på de två kostnadsfria seniorhängen som finns, i Hammarbyhöjden och Skarpnäck. En förkrossande stor del av dem görs av kvinnor.

– Ja, det är det omvända problemet mot ungdomsgårdarna. Där är det få tjejer, berättar Yvonne Jägenstedt, chef för verksamheten, och kramar en herre som hasar in genom dörren. "Kul att se dig igen", hälsar hon, och får ett skrock med leende tillbaka.

Män vill idrotta, inte gympa

Kvinnor tar sig ut, håller liv i det sociala nätverket, aktiverar sig. Männen sitter oftare hemma. I ensamhet, om partnern gått bort. Yvonne Jägenstedt och de fem som roddar med mötesplatserna arbetar fokuserat med att få siffrorna jämlika. Hon erkänner att de inte lyckats så bra. Det är kämpigt. Ändå har de fått upp de manliga besökssiffrorna till 17 procent under 2018, från 12 procent förra året: "Det är nu under senare delen av 2018 vi riktigt känt av ökningen".

Karl-Erik Nilsson är med sina 93 år den äldste kring fikabordet idag. Yvonne Jägenstedt är chef över seniorernas häng i Skarpnäck. Foto: Jannie Flodman

Jägenstedt ger exempel på hur de jobbar: ord som sitt- och balansgympa talar inte till män, de lyssnar mer om man säger träning, idrott.

– Vi har också upptäckt att äldre män vill göra något tillsammans, någon aktivitet, innan de dricker kaffe. När vi flyttade in i den här nya lokalen i september så hade vi en fokusgrupp med sex män som kom med förslag. Mötesplatsen ska vara dynamisk, utvecklas efter deras behov. Vi har inga jätteresurser men det går att göra mycket med lite.

"Roddmaskinen är bäst"

Dart, biljard, och "mer häng" var några av förslagen. Och så blev det. Kring det nya biljardbordet står nu stammisarna Ove Åsman, 68, och Jan Ogne, 73, och stöter.

– Ja, vad ska man annars göra som pensionär? Här kan jag gymma och få det sociala, lära känna nya människor. Varför det är svårt att locka hit män? Män är mer macho, tror jag, säger Jan, gammal hamnsjåare och kylskåpsbärare.

Duon föreslår kortspel och pingis som nästa steg i utvecklingen av mötesplatsen, där snittåldern ligger kring 77 bast. Ove är med sina 68 år yngst på plats idag, "knappt ens pensionär" enligt de skojfriska polarna. I andra ändan av spektrumet hittar vi åldermannen Karl-Erik Nilsson. Han sitter redan vid fikabordet och mumsar sockerkaka.

– Ja, jag går hit för att träffa kompisar. Och de lockar ju med kaffe och kaka. Annars tycker jag bäst om roddmaskinen, säger 93-årige Karl-Erik.

I en källare i Söderort samlas japanska pensionärer

Mötesplats för 65+

Skarpnäck: Pilotgatan 38, med ingång på gården (baksidan av huset)

Hammarbyhöjden: Tidaholmsplan 18, Hammarbyhöjdens seniorboende.

Alla aktiviteter är gratis.

Work it. Aktivitetsledaren Ewa Grzechnik visar Bertil Persson hur man gör en övning i gymmet. Foto: Jannie Flodman

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08