Konsten lyser med sin frånvaro i Danderyd

Det finns för lite offentlig konst i Danderyd – det menar konstnärer i kommunen. Frågan har tidigare drivits av Folkpartiet, men när de nu ingår i koalition med Moderaterna är den bortprioriterad.

  • Publicerad 16:32, 26 jan 2015

Konstnären Lars Olsson var en av de drivande krafterna av Kulturpartiet i Danderyd som lyckades skrapa ihop 157 röster i valet. Han menar att konstutbudet i det offentliga rummet i kommunen är torftigt.

– Den mesta offentliga konst som finns här är ju sponsrad. Det vi har nu är konservativ konst – skickligt gjord men inte så 2014.

Lars Olsson är med och driver hemsidan danderydoffentligkonst.se där han och andra konstnärer lagt upp photoshoppade bilder på hur det skulle kunna se ut runt om i kommunen – en gigantisk fjäril som landar på tornet i Stocksund, en stor, röd myra i en Djursholmsrondell eller en graffitivägg i Mörby centrum. Tanken är att alla som vill ska få lägga upp bilder på hur det skulle kunna se ut med mer offentlig konst.

– Man får inte köpa det kommunen säger om att det är så nära till konstutbudet i stan. Tröskeln för kultur­ovana är för hög, den blir mycket lägre om det finns konst att se här. Det är en demokratifråga, säger Lars Olsson.

Har motionerat flitigt

Folkpartiet har flera gånger motionerat för mer offentlig konst och införandet av enprocentsregeln – att en procent av budgeten för ny- och ombyggnationer i det offentliga rummet ska läggas på konst. En majoritet av svenska kommuner tillämpar enprocentsregeln i någon utsträckning, men inte Danderyd.

– Nu ska man ju till exempel bygga om Fribergaskolan för 100 miljoner, där tycker vi att man hade kunnat tillämpa regeln, säger Bengt Sylvan, folkpartistiskt kommunalråd i Danderyd.

– Det läggs väldigt lite på offentlig konst. Man kan bidra med pengar till en sockel till en sponsrad skulptur, men det är allt, säger han.

Fick inte med M

Efter valet ingår Folkpartiet i koalition med Moderaterna, men nu tänker de inte fortsätta driva frågan om mer offentlig konst.

– Ibland får man ge och ta. Vi hade ungefär 50 punkter vi ville driva, så det här var en av de frågor vi valde att inte driva. Nu i första läget fick vi backa, men vi ger oss inte, säger Bengt Sylvan.

Har ni inte redan gett er i och med att ni inte driver frågan?

– Nej. Vi kunde inte få Moderaterna att gå med på enprocentsregeln, men vi kommer vara mer aktiva mot byggherrarna och trycka på att de ska ha konsten i åtanke när vi upphandlar, men en procent blir det nog inte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Mäklarnas ilska: "Kommunen tar ner våra skyltar"

Nyheter "Vissa gånger har de tagits ner efter bara någon timme" Mäklarna i Täby menar att deras skyltar i flera år tagits ner av kommunen, nu vill de se en ändring. Men problemet är något som kommunen inte känner till.måndag 19/11 16:51

Funkisfestival i Vallentuna i helgen

Nyheter Tio artister gör upp om finalplats På lördag är det Funkisfestival på Nova. Tio bidrag ska tävla om att få representera Vallentuna i semifinalen nästa vår.måndag 19/11 12:11