”Konsten tillhör oss Husbybor”

Snart är de nya muralmålningarna i Folkets Husby färdiga. Det är bilder som har vuxit fram ur Husbybornas egna berättelser.  – De känner att målningarna tillhör dem, säger Ailin Moaf Mirlashari, som är projektledare för arbetet.

  • Publicerad 08:38, 11 aug 2017

”Muralmålningarna är fulla av interna ögonblick.”

Husby träff har sedan tidigare fantastiska muralmålningar utomhus, men den här gången sker målningen inomhus. Ailin Moaf Mirlashari är tillsammans med Nader Attiyah projektledare för arbetet. De arbetar för Förorten i centrum, en organisation som arbetar med kollektiv konst för social förändring.

– Det kallas community art och det finns ingen riktigt bra svensk översättning, säger Ailin. Vi kallar det kollektiv konst.

Organisationen Förorten i centrum finns sedan 2010 och har målat kollektiv offentlig konst runt om i Stockholm, men även i Karlskrona, Malmö, Karlskoga, Örebro och över hela landet.

– Det är fjärde gången vi är här i Husby, säger Ailin, som själv är uppvuxen i Kista. Det känns i hjärtat att här är vi hemma.

Till sin hjälp i arbetet i Folkets Husby har de Shakir Attiyah, som konstnärlig assistent. Shakir Attiyah är konstnär till yrket och i vanliga fall verksam i sin ateljé i Husby Gård. Den här dagen är tre sommarjobbare också med och arbetar med målningen och under arbetets gång har en lång rad Husbybor hjälpt till att måla.

– Ja, många har deltagit i den här processen. Halva jobbet är diskussionen kring målningarna, deltagarna ska känna att de äger konsten.

Strax efter midsommar inleddes arbetet. Först fyra träffar för diskussion om innehåll, sedan följde fyra träffar till där skisserna arbetades fram. Förslagen som arbetades fram godkändes på nästa möte, allt är en mycket demokratisk process.

– I diskussionerna kom det fram att alla ville att muralmålningarna skulle få en att må bra, säger Ailin. Det skulle vara ”något nice”. Alla är trötta att hela tiden behöva förhålla sig till de fördomar som finns om orten, att vi hela tiden måste visa ”att vi också är bra”.

På väggen i stora hallen finns blåa linjen målad, med en massa tecknade figurer och djur som tittar fram från fönstren i tunnelbanan.

– Det var barnen som ville att djuren skulle vara med, säger Inga Harnesk. Jag har varit med på några av mötena och jag har även målat.

Inga Harnesk, som förutom att hon är krönikör i den här tidningen, är Husbybo sedan mer än 40 år och tillika aktivist. Hon finns avporträtterad på en av väggarna. Det är Inga, en av aktivisterna från Norra Järva stadsdelsråd Houria Bzioui och hennes dotter, som står tillsammans. I händerna bär de ett plakat från de protester som organiserats mot hur bostadsbolaget D. Carnegie & Co sköter sina fastigheter i Järva. På plakatet står det ”Husby är vårt”.

– Den målningen är en hyllning till kvinnorna i Husby, säger Ailin Moaf Mirlashari.

Nader Attiya menar att alla muralmålningarna är typiska för Husby.

– Målningarna är fulla av interna ögonblick, säger han. Alla fattar, vi som är härifrån förstår direkt. Och allas berättelser ligger till grund för hur målningarna har utformats.

Under Husbyfestivalen den 26 augusti kommer de nya muralmålningarna i Folkets Husby att invigas.

MERMER Diego Rivera och muralmålningar

Den mexikanske konstnären Diego Rivera revolutionerade konsten, inte bara i sitt hemland utan i hela världen, med sina symboliska muralmålningar. Han ansåg att konsten ska ha ett budskap och vara tillgänglig för folket. Han har fått moderna efterföljare i konstformer som community art, street art och graffiti.

Diego Rivera var gift med Frida Kahlo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.