Designens hus, känt som "svarta huset", rivs just nu till förmån för 130 bostäder. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Konstfack backar från hot om flytt

För drygt tre år sedan hotade Konstfack att flytta om man skulle få bostäder som grannar. När lyorna nu ska byggas backar konstskolans rektor lite.

  • Publicerad 21:00, 17 dec 2018

Det är rivningen av Designens hus till förmån för 130 bostäder vid Telefonplan som åter aktualiserar Konstfacks vara eller icke vara i området. När planerna diskuterades 2015 ställde sig skolan tveksam till en framtid i Söderort med bostäder nästgårds.

– Om man ersätter huset men bostäder så kommer man att titta rakt in i någons sovrum. Konstnärer behöver tankens frihet, eleverna ska inte behöva känna att de inte kan titta ut för då stirrar jag in i någons hem, sa skolans rektor Maria Lantz i ett uppmärksammat uttalande då och menade att situationen gör det "upplagt för konflikter".

Ser positivt på läget

Nu när det står klart att man inom ett antal år faktiskt kommer att få någons hem inpå knuten så har skolan accepterat läget, samtidigt som vissa frågetecken kvarstår.

– Jag hoppas dels att de nya lägenheterna är utformade med hänsyn till vår miljö som är igång 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Frågor om uteplatser och balkonger, fönster och ljudisolering är viktiga att tänka extra noga på när nya bostäder byggs in i en miljö som tidigare legat fri från boenden – både för Konstfack och de boende, säger Maria Lantz nu.

Nu rivs Designens hus vid Telefonplan

Skolan har tidigare fått lämna in några önskade justeringar på ritningar som funnits för de nya bostadshusen. Någon som man hoppas att byggherren kommer ta hänsyn till.

– Jag vill poängtera att vi ser mycket positivt på grannar eftersom människor utifrån berikar vår miljö och vi tycker om tanken på att Konstfack ligger mitt i samhället. Jag hoppas också att de fastighetsmäklare som lockar kunder med vår närvaro drar till sig folk som gillar att ha oss nära, säger Maria Lantz.