VISIONEN. Planen för Björns trädgård är att jämna ut ytan och flytta ut parklekens verksamhet i parken, så att barn och unga får större ytor att leka på. Men det utlovade konstgräset kan slopas. Foto: Sweco architects

Konstgräs i Björns trädgård skjuts upp

Efter år av diskussioner skulle Björns trädgård tillslut få sitt konstgräs under hösten. Men någon ny gräsmatta kommer inte rullas ut före årsskiftet – och kanske inte överhuvudtaget.

  • Publicerad 11:45, 28 sep 2018

Socialdemokraterna på Södermalm har i flera år kämpat för att få rulla ut konstgräs i Björns trädgård. Detta för att öka aktiviteten i området, vilket i förlängningen också ska skapa mer trygghet kring Medborgarplatsen. Så sent som 17 september rapporterade Mitti i en intervju med Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, att gräsmattan skulle komma på plats under hösten. Men så blir det inte.

Mer kulturliv kan lyfta Björns trädgård

Eftersom majoritetskamraterna Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill se en noggrann utredning av vilka miljökonsekvenser en konstgräsmatta skulle ge, bland annat med hänvisning till de potentiellt farliga mikroplasterna i konstgräset som varit ett hett diskussionsämne i flera stadsdelar, blir det inget konstgräs i år.

– Vi avvaktar miljöutredningen först och gör ett nytt ärende av detta, eftersom det funnits en önskan att ta detta ett varv till. Min förhoppning är att den kan komma på plats under 2019, säger Anders Göransson (S) och fortsätter:

– Samtidigt så är det huvudsakliga målet inte att ett visst material nödvändigtvis måste komma på plats. Det viktiga är att ändra dynamiken i parken, så att den bjuder in till mer aktivitet och lek och på så vis gör Medis till en tryggare och mer levande plats.

Stockholms storsatsning på konstgräs blev en chock för miljön

När Nytorget fick konstgräs 2015, delades grannskapet i tu. De som de som ansåg att Nytorgets charm förstördes och de som upplevde det som en succé. Anders Göransson (S) tillhör de senare.

– Vi har fått en helt annan användning av den ytan idag, som är fantastisk. Naturgräs slits och förstörs ju när många nyttjar ytan.

Södermalms dom: Så går det för Nytorgets konstgräs