Éva Mag är aktuell med utställning på Waldemarsudde i höst. Till höger: pigmentutskrift på syrafritt bomullspapper. Foto: Éva Mag

Konstnär i Bagarmossen får halv miljon kronor

Éva Mag har tilldelats landets största konstnärsstipendium. I stipendiet ingår en halv miljon kronor och utställning på Waldemarsudde.

  • Publicerad 14:54, 5 sep 2017

Det är sjätte gången Åke Andréns stiftelse i Värnamo delar ut priset och den här gången föll valet på en lovande konstnär i Bagarmossen. 38-åriga Éva Mag, examinerad från masterprogrammet i fri konst på Kungliga konsthögskolan 2015, blev rejält överraskad när hon fick beskedet.

– Det var verkligen oväntat. Stipendiet är en bekräftelse på att man finns inom konstvärlden och att folk faktiskt ser det jag gör. Sedan är det coolt att få känna sig trygg en stund.

Hur ska du använda pengarna?
– Jag måste vara smart och investera i arbetet. Ibland kostar det väldigt mycket att producera konst, eftersom det behövs både material och maskiner. Jag drömmer om en egen maskinpark, säger Éva som bland annat jobbar med lera och textil.

De vill hitta en ny konst-publik i Gamla Enskede

Den som är nyfiken på Évas konstnärskap behöver inte vänta länge. 27 september – 29 oktober visas några av hennes verk på Prins Eugens Waldemarsudde. Detta som en del av den utställningsturné som ingår i stipendiet. Just Waldemarsudde är en väldigt speciell plats för Éva som kom till Sverige 1989 när hennes föräldrar flydde från Rumänien.
– Det var dit min mamma tog mig när hon skulle visa mig den vackraste platsen i staden. Så det är väldigt känslomässigt för mig att ställa ut där. Jag trodde aldrig att det skulle hända.

Ombyggnaden av Prins Eugens Waldemarsudde är klar

Ur juryns motivering

"Konstnären har ett särskilt intresse för material ur olika perspektiv och har framförallt arbetat med textil och lera. Hennes konst är fysisk, materiell, gripande och ibland humoristisk. Utgångspunkter för konstnärskapet är både intresset för material, och för platserna och rummen där hon ställer ut."

Éva Mag, född 1979 i Csikszereda i Rumänien, bor och arbetar i Stockholm. Hon är verksam som skulptör och videokonstnär.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48