Bredängskonstnären Emma Hartman i sin studio som hon snart lämnar eftersom huset ska rivas. "Jag utgår alltid från färg", säger hon. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Konstnären Emma lever livet i färg

Konstnären Emma Hartman, Bredängsbo sedan 18 år, har under hela sin karriär utforskat färger genom sitt målande av abstrakta landskap. Nu förbereder hon sig inför en utställning med klimatfokus på Bonniers konsthall.

  • Publicerad 07:30, 3 nov 2019

På väggen ovanför ett skrivbord i rummets ena hörn sitter ett litet foto på en flicka med hörlurar. Annars är det mesta på väggarna stort. Enorma dukar täcker ateljéns väggar. Och dukarna täcks av färg. Böljande strimmor av gult, rosa, lila, ljust blått. På golvet ligger engångstallrikar fläckade av den färg de burit. Pappstjärnor på en ateljégolvshimmel.

Framför en av dukarna står Emma Hartman, fläckiga byxor, vaken blick.

– Jag höll på att spänna en duk när ni kom, säger hon.

Emma Hartman har varit konstnär sedan 2006 och under hela sin karriär har hon målat stora verk och färg har varit, och är fortfarande, i fokus. Det är det fokuset hennes ateljé skvallrar om och återspeglar, så full av färg som den är. Det är i färg hon tar avstamp för varje ny påbörjad tavla.

Emma Hartman har länge ägnat sig åt stora dukar. Men i hennes ateljé ligger även hundratals mindre målningar gjorda med vaxkritor. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

– Jag ser en åskhimmel kanske och börjar fundera. Så leder tankarna vidare till någon tvätthög där hemma kanske. Där uppstår alltid massa intressanta färgkombinationer. Och så måste jag testa det på duken, säger hon.

Färg sitter i henne, i hela hennes system, säger hon. Hon har växt upp med färger, gick på Waldorfskola vars pedagogik använder sig av och lutar sig mot just färger. Emma Hartman växte upp i Örebro och flyttade till Stockholm 1995. Efter att ha börjat studera litteraturvetenskap gav hon sig sedan in i konstvärlden. Hon läste två år på den konstförberedande Gerleborgsskolan och studerade sedan konst på Umeå konsthögskola.

– Jag har hittat hem med det här formatet. Det är viktigast att befinna sig där lusten är som störst. Allting jag gör är ju på eget initiativ, då tycker jag att det ska vara så roligt som möjligt, säger Emma Hartman.

Emma Hartman är konstnär född i Örebro. Men hon är boende i Bredäng sedan 18 år tillbaka. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Jag måste höja en linje med kanske två millimeter och så jobbar jag på det i några timmar

I januari ställer Emma Hartman ut på Bonniers konsthall. Hon företräds av Galleri Andersson/Sandström. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Hon har bott i Bredäng i snart två decennier. Jag frågar om stadsdelens landskap finns i hennes verk.

– Jag älskar att bo i Bredäng. Jag har vackra ekar utanför mina fönster... Men nej, jag vet inte om stadsdelen finns i mina målningar. Jag bor där. Det konstnärliga i mig, grunden för det, den har lagts tidigare, säger hon.

Bara några minuter innan det här skrivs släppte IPCC, FN:s klimatpanel, sin senaste rapport om klimatförändringar. Den beskriver läget för stigande havsnivåer som allvarligare än forskarna tidigare trott och ämnet klimatet är mer aktuellt än någonsin. I januari ska Emma Hartman ställa ut på Bonniers konsthall som en del av utställningen "Träden står gröna: landskapsmåleri då och nu". Det är en samlingsutställning med konst från olika tider som enligt arrangören handlar om klimatet. Emma Hartman målar på flera verk parallellt till utställningen, men bara ett av dem kommer att väljas ut och visas upp.

Emma Hartmans konst utgår ifrån färger. "Jag ser en intressant färgkombination någonstans sen måste jag experimentera med det på duken" säger hon. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

– Det finns alltid något att förbättra och pilla med, typ jag måste höja en linje med kanske två millimeter och så jobbar jag på det i några timmar, så egentligen är mina tavlor aldrig klara förrän de plötsligt måste vara klara.

På utställningen på Bonniers konsthall ställer hon ut jämte stora landskapsmålare som Lars Lerin, Vera Nilsson, Evert Lundquist och Prins Eugen. Tidigare målade hon själv rumsliga figurer, också de starkt dominerade av ett experimenterade med färg, men det har hon övergett. Istället har en horisont trätt in i målningarna, och av sjoken av färger skapas landskap.

Det lilla fotot på väggen, det med den lilla flickan med hörlurar på, är en bild tagen på Emma Hartman som liten.

– Lyssna på musik och måla. Mitt liv nu är ungefär som det var då på den där bilden.

"Det är viktigast att befinna sig där lusten är som störst. Allting jag gör är ju på eget initiativ, då tycker jag att det ska vara så roligt som möjligt" säger Emma Hartman. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Utställning: Träden står ljust gröna

Namn: Träden står ljust gröna: Landskapsmåleri då och nu

Var: Bonniers konsthall

När: 22 januari till 29 mars 2020

Vad: En samlingsutställning med 27 olika svenska landskapskonstnärer.

Vilka: Albin Amelin, Anders Sunna, Ann Böttcher, Arnold Plageman, Brita af Klercker, Carl Fredrik Hill, Elisabeth Frieberg, Emma Hartman, Evert Lundquist, Gerhard Nordström, Helmer Osslund, Henrik Eriksson, Hugo Zuhr, Isak Hall, Jenny Carlsson, Julia Beck, Lars Lerin, Leif Engström, Lennart Rodhe, Nils Nilsson Skum, Olle Norås, Paul Fägerskiöld, Prins Eugen, Sara-Vide Ericson, Sigrid Hjertén, Sigrid Sandström, Vera Nilsson.