Flygande gäster. Fladdermöss ska kunna sova i Årstafältets skulptur om dagarna. Foto: Skiss: Henrik Håkansson, Artists rendering

Konstnärens skulptur blir Årstafältets dolda Batcave

Årstafältets första konstverk blir en åtta meter hög skulptur i svart betong – full med livslevande fladdermöss.

  • Publicerad 11:12, 25 mar 2020

I en av de dammar som planeras på Årstafältet ska områdets första offentliga konstverk resas. Det är en maffig skulptur, en så kallad monolit, men den är inte bara något att vila ögonen på. Dagtid är planen att den också ska tjäna som ett hotell för områdets många fladdermöss. Idag finns det flera kända arter som lever i Årstaskogen.

Det är konstnären Henrik Håkansson som ligger bakom verket som har arbetsnamnet "A Monument (For Bats)".

– Hans konstnärskap kretsar mycket kring naturen och miljön. Han ville så klart göra något spännande visuellt men också skapa möjligheter för djur som trängs undan från fältet när det bebyggs, säger Frida Cornell, curator och projektledare på Stockholm konst.

Kan filmas

Fladdermössen ska kunna flyga in i skulpturen genom en springa, men det gäller att det blir tillräckligt nattsvart där inne för att de ska kunna somna. För att få koll på fältets ljusförhållanden har internationella fladdermusexperter kopplats in i arbetet.

– Vi undersöker också om vi kan filma där inne för att se om fladdermöss flyttar in och vilka arter det i så fall blir, säger Frida Cornell.

Arbetet med skulpturen ska starta i år men inflyttningen får vänta till 2021 när dammarna har fyllts, eftersom fladdermössen vill ha nära till vatten.
 

Batcave. Det nya, svarta "hotellet" för fladdermöss syns i högerkant i skissen, ute i vattnet. Foto: Henrik Håkansson, Artists rendering