Gallerist. Eva Persson fixar utställning i Stenhuset i Skokloster. Foto: Ulf Hamrin

Konstnärer från hela Sverige ställer ut i Skokloster

Just nu delar 12 etablerade konstnärer från hela Sverige med sig av sina talanger. Konstnären och galleristen Eva Persson, som sedan tre månader huserar på Wenngarn, bjuder under augusti månad på en mixad utställning i det gamla Stenhuset intill Skokloster Slott.

  • Publicerad 09:58, 11 aug 2017

Egentligen är det så här jag ser på själva livet.

På de gamla stenväggarna i de vackra rummen intill ­Turistbyråns lokaler visas allt ifrån naturalistiska, perfektionistiska motiv till nonfigurativ, intuitiv konst skapad av yngre och äldre kvinnor och män.

– Egentligen är det så här jag ser på själva livet, säger Eva Persson.

– Och min egen verksamhet, för den delen. Konst är för mig ett uttryck för den fria tanken och är för mig en symbol för hur åtminstone jag skulle vilja ha det här på jorden. Genom att dessutom ge plats för såväl manliga som kvinnliga konstnärer i alla åldrar från hela landet, så ger vi också jämlikheten en framträdande plats. Fast i slutänden är det förstås alltid betraktaren som bestämmer. Frihet, som sagt.

Fantastiskt vackra lokaler

Det är svårt att föreställa sig en bättre inramning än de imponerande byggnaderna, den frodiga naturen, den historiska atmosfären och Mälarens djupblå vatten. Stenhuset har behållit dagens utseende i nära 300 år men redan på 1200-talet användes dess grund som ugn för produktion av tegel till kyrkan intill.

– Lokalerna är fantastiskt vackra, tillägger Eva.

– Fast gamla tiders isoleringsteknik passar inte alltid dagens konst. Även om stenväggarna är tjocka så tränger ju fukten in. Och det mår akvarelltavlor inte särskilt bra av.

Efter utställningen i Skokloster hamnar de tavlor som inte säljs åter i Evas galleri på Wenngarn. Då kanske såväl hennes galleriverksamhet som konstutövning kan återgå till det normala efter den nu pågående TV-inspelningen av ”En natt på slottet”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrottsvåg i Bålsta

Det svepte en liten inbrottsvåg genom Bålsta på söndagsmorgonen. Tre timmar, tre inbrott. Polisen undersöker möjligheten om brotten kan hänga ihop.måndag 21/5 11:30

Testa din första golfsving

Lördagen den 26 maj är det Golfens Dag. Bro-Bålsta Golfklubb hoppas på att många som aldrig testat förut ska komma förbi mellan klockan 10.00 och 14.00 för att göra det.fredag 18/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet