Byggstart. På onsdag nästa vecka tas det första spadtaget för den nya Sjöviksskolan som ska stå klar hösten 2019. Foto: Max arkitekter

Konstnärerna förlorade – nu byggs en av stans största skolor

Konstnärerna i Årstaberg förlorade striden om sina ateljéer. Länsstyrelsen avslog deras överklagande. Nu startar bygget av den efterlängtade Sjöviksskolan.

  • Publicerad 17:47, 20 apr 2017

Bygget av 900 bostäder i Årstaberg och den nya Sjöviksskolan med plats för 1200 elever har varit en långdragen historia.

Detaljplanen klubbades redan i december 2015 men sedan dess har planen dragit ut på tiden, bland annat på grund av att den överklagats av konstnärerna på Wip:sthlm som har sina ateljéer i ett av de hus som kommer att rivas när det nya området tar form.

Konstnärer sparkas ut – överklagar 900 bostäder i Årstaberg

"Sällan varit så efterlängtad"

Konstnärerna överklagade detaljplanen till Länsstyrelsen för ett år sedan men överklagandet avslogs och i mitten på nästa vecka tas ett första spadtag för den nya skolan. Något som välkomnas av skolborgarrådet Olle Burell (S).

– Sällan har en ny skola varit så efterlängtad men också så väl förberedd, eftersom en stor del av verksamheten redan har hunnit byggas upp i tillfälliga lokaler av Sjöviksskolans skickliga medarbetare, säger Olle Burell (S), skolborgarråd och styrelseordförande i SISAB, i ett pressmeddelande.

Idag går skolans barn i tillfälliga lokaler på Ingenjörsvägen men hösten 2019 är planen att den nya skolan ska stå inflyttningsklar. De nya skolan kommer till en början att bli en F-6- skola men kommer kunna utvidgas till den F-9- skola med plats för som mest 1200 elever.

INSÄNDARE: Skämmes konstnärer – jag slår första slaget när ert hus ska rivas

Letar nya lokaler

För konstnärerna på Wip:sthlm är framtiden mera oviss. I oktober 2019 löper deras kontakt ut och huset där de huserar kommer att rivas.

–  Vårt hus kommer att rivas sist i området och nu sitter vi tillsammans med fastighetskontoret och försöker hitta en ersättningslokal. Vi har en bra kontakt med staden, säger Anna Ridderstad, koordinator på Wip:sthlm.

Hur diskussionerna går och vilka lokaler som kan bli aktuella vill hon dock inte avslöja.

– Vi är mitt uppe i det nu så jag kan inte säga något. Det handlar om att hitta en lokal som passar våra behov och som inte har för hög hyra. Vi har haft väldigt låg hyra och ny kommer vi att behöva flytta till ett ställe med högre hyra, oavsett var det blir, säger Anna Ridderstad.

Konstnärerna i Årstaberg svarar efter kritiken: "Roger Mogert har fel"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00