Carl Antons ateljé är belägen högst upp på Stadsgårdshissen. Foto: Erik Simander

Konstnärernas drömateljé kan bli din

Efter många år lämnar konstnären Carl Anton Stadsgårdshissen. Intresset för att ta över en av stans mest spektakulära ateljéer är stort. Men på lång sikt kan konstnärernas oas vara hotad.

  • Publicerad 20:00, 8 okt 2017

Stadsgårdshissen körde fram till 1971 hamnarbetare från kajen upp till Katarinavägen innan den bommades igen.

Sen var den rivningshotad i ett drygt decennium tills visdiktaren och konstnären Carl Anton Axelsson klev in och tog strid för hissen som räddades, restaurerades och blev hans ateljé. Han flyttade in här 1985. Nu 32 år senare återlämnar han lokalen till det kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen.  

Makten hos Stadsholmen

Konstnärer som vill ta över lokalen med utsikt över Stadsgården är många, enligt Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen.

– Det är många intressenter som vill hyra den. Teoretiskt kan vem som helst anmäla sitt intresse men planen är att det ska vara en ateljé och det begränsar ju vilka som kan bli aktuella, säger han.

Stadsholmen har ingen särskild kö till sina ateljéer utan varje lokal som blir ledig annonseras ut. Sen är det Stadsholmen som avgör vem de vill ha som hyresgäst. Innan året är slut är planen att någon ny skapande verksamhet flyttar in i hissen.

– Vi avgör vem som kommer passa bäst i lokalen. Det är klart att det finns konstnärliga aktiviteter, som smedjor, som kan var högst olämpliga här så det lär handla om att skriva, måla eller något sådant, säger Fredrik Juhnell.

Kan bli ny väg till Stadsgården

Men Stadsgårdshissens läge attraherar inte bara konstnärer. Söderbergs trappor, som går från hissen till Stadsgården, ska stängas av senast 2019 på grund av bygget av Slussens nya bussterminal i Katarinaberget. Därför har staden tittat på att skapa en ny framtida väg mellan Söders höjder och Stadsgården.

Katarinahissen kan få en tvilling – se nya bilder

Ett av alternativen som studerats är att använda Stadsgårdshissen och binda samman den med en högbro som går till en ny hiss som byggs på Stadsgårdskajen.

Vill bevara ateljén

Men Stadsholmens styrelseordförande, Ann-Margarethe Livh (V), lovar att bolaget kommer stå upp för atején.

– Det kommer vara en lång politisk process innan något är beslutat och vad som händer med hissen vet ännu ingen men det här är ett jättespeciellt hus i Stockholm. Det är Stadsholmens att sak vårda det och vi vill fortsatt att det ska vara ateljé, säger hon.

Inget beslut om hissens framtid ska tas nu utan ska bakas ihop med stadens arbete med att utveckla Stadsgårdskajen och Masthamnen.

S-toppen öppnar för nya bostäder i Masthamnen på Södermalm

Utsikten är magnifik. Foto: Erik SImander

Kan bli en ny Katarinahiss

Planerna på en ny väg mellan Katarinavägen ner till Stadsgården är i ett tidigt stadie och ett definitivt besked om Stadsgårdshissens framtid kommer dröja.

Politikerna har beslutat att projektet ska samköras med arbetet att utveckla Stadsgårdskajen och Masthamnen. Här har det länge funnits lösa planer på att däcka över trafiken och bygga tusentals nya bostäder, men projektet ligger längre fram i tiden.

Tidigast 2020 kan en utredning av att bebygga hamnen starta, enligt staden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.