Anna Piehl. Foto: Liselotte Wallebring

Konstnärligt på Broby Gård

För femtio år sedan var det fest och dans på Broby loge. Idag är Broby Gård Vintage & Inredning ett uppskattat utflyktsmål med konstgalleri, vintage- och inredningsbutik samt café.

  • Publicerad 13:15, 15 jun 2018

"Galleriet ger glädje och inspiration."

Anna Piehl som bor på den gamla gården cirka en mil väster om Enköping, drog i gång det som blev starten av verksamheten då hon anordnade en julmarknad på logen år 2009.

– Det blev tomt härute när Nykvarn lades ned. När vi hade julmarknaden här blev det sådant gensvar att jag insåg att det fanns ett verkligt behov. Så jag började därefter ha öppet helger och sedan dess har verksamheten och intresset för den vuxit och utvecklats, säger hon.

En av de delar som utvecklats den senaste tiden är konstgalleriet uppe på logen. Vid Annas sida finns här Gunvor Bergdahl som ansvarar för galleridelen.

– Vi har konstnärer på kö för att ställa ut här. Det känns jätteroligt! Logen lämpar sig väl för vernissage och vi har ett gott rykte om att vara ett trevligt galleri och det har spridit sig och ger ringar på vattnet, säger Gunvor.

Broby Gård har konstnärer som visar sina alster från bland annat både Stockholm, Västerås, Hedemora, Alunda, Gimo och Varberg. I år har efterfrågan på galleriet blivit så stor att konstnärerna tvingats köa för att ställa ut.

– Just nu ställer Mats H Johansson från Västerås ut sina fina akvareller. Galleriet ger mycket glädje och inspiration och är väl värt att besöka, berättar Gunvor och visar runt i galleriet.

Caféet som funnits ett år är också en del som utvecklas. Här finns olika bakverk och matigare smörgåsar. Det finns även både laktos- och glutenfria alternativ. Caféet har tidigare enbart varit en integrerad del av vintage- och inredningsbutiken men nu har Anna även renoverat upp en del av en lada som öppnas upp och är smakfullt inredd för fikagästerna.

– Vi kallar den Ernest Garage efter gårdens ägare två generationer tillbaka. Här kan man sitta och njuta lite avsides, säger Anna.

I Ernst Garage sitter man svalt inomhus samtidigt som det är helt öppet och ger känslan av att vara utomhus.

– Vill man sitta och njuta i solen i vår lummiga trädgård så går det också bra, säger Anna.

Själva butiken har många olika och unika inredningsdetaljer som möbler, textilier, porslin och Här finns allt från stilrena till mer lantligt charmiga saker. Det finns något för de allra flestas smak och intresse.

Broby Gård är ett av nära 115 företag som nu är med i Fjärdhundraland. I sommar har Broby Gård öppet onsdag till söndag mellan 12 och 16. Gårdens Facebooks- och Instagramsida uppdateras kontinuerligt med nyheter och öppettider.

– Vi har en bra kombo av tjänster här. Det är en liten oas som ger lugn och ro samtidigt som det är en inspirerande plats som sporrar till kreativitet. Man vill uppleva något när man åker ut så här och det får man på Broby Gård, säger Anna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

BLÅLJUS: Attackerade anställda på Elgiganten

Nyheter Inbrott, drograttfyllerier, ni vet, det vanliga, skedde även under måndagen i Enköping. Den attack som drabbade anställda på Elgiganten i Romberga hör dock inte till vanligheterna.tisdag 19/2 10:51

Helgens blåljus: stölder, inbrott och en flaska i huvudet

Nyheter Brottstrender just nu: - Inbrott i förråd på Trögden. - Stölder av extraljus från bilar.måndag 18/2 10:58