RÖDA MATTAN. Miljontals och åter miljontals fötter har gått på konstverket från 2002. Foto: Jonny Andersson

Konstverk rivs när järnväg grävs ner

Trafikverket kommer att riva gångtunneln mellan Stationsgatan och Sundbybergs torg när järnvägstunnlarna ska anläggas. Sundbybergs stad vill innan dess försöka bevara delar av konstverket "Röda Mattan", av Mari Pårup.

  • Publicerad 11:53, 10 jan 2020

2002 skapade Mari Pårup "Röda Mattan" i gångtunneln mellan Stationsgatan och Sundbybergs torg. Konstverket är ett terrazzogolv, består av cementmosaik, i gångtunneln och i den stund rivningen inleds kommer verket att bli förstört.

– Tanken var att verket skulle vara beständigt. Nu blir det inte så, det är bara att acceptera, säger Mari Pårup och fortsätter:

– Det är tråkigt, naturligtvis. Mycket jobb och pengar har lagts ner på verket.

Fotograf ska dokumentera

Hon uppskattar hur tillmötesgående man varit inom kultur- och fritid i Sundbyberg. "Röda Mattan" ska dokumenteras av en yrkesfotograf och ambitionen är att även försöka såga loss cementblock.

– Kanske kan dessa placeras någonstans och ge Pompeji-känslan, säger Mari och skrattar.

I verket finns kopplingar till Sundbyberg, som exempelvis kyrkan och Marabouparkens torg. Det här ser Janine Seidenthuis, konstansvarig i Sundbybergs stad, som en anledning att försöka bevara delar.

– Viljan finns, säger Janine Seidenthuis. Vi tittar på lösningar, men ännu är det oklart om det tekniskt går att såga ut några delar. Om och var vi sedan kan placera delarna är också oklart. Till en början ska vi i alla fall se till att konstverket dokumenteras av en fotograf. Det känns väldigt viktigt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt