RÖDA MATTAN. Miljontals och åter miljontals fötter har gått på konstverket från 2002. Foto: Jonny Andersson

Konstverk rivs när järnväg grävs ner

Trafikverket kommer att riva gångtunneln mellan Stationsgatan och Sundbybergs torg när järnvägstunnlarna ska anläggas. Sundbybergs stad vill innan dess försöka bevara delar av konstverket "Röda Mattan", av Mari Pårup.

  • Publicerad 11:53, 10 jan 2020

2002 skapade Mari Pårup "Röda Mattan" i gångtunneln mellan Stationsgatan och Sundbybergs torg. Konstverket är ett terrazzogolv, består av cementmosaik, i gångtunneln och i den stund rivningen inleds kommer verket att bli förstört.

– Tanken var att verket skulle vara beständigt. Nu blir det inte så, det är bara att acceptera, säger Mari Pårup och fortsätter:

– Det är tråkigt, naturligtvis. Mycket jobb och pengar har lagts ner på verket.

Fotograf ska dokumentera

Hon uppskattar hur tillmötesgående man varit inom kultur- och fritid i Sundbyberg. "Röda Mattan" ska dokumenteras av en yrkesfotograf och ambitionen är att även försöka såga loss cementblock.

– Kanske kan dessa placeras någonstans och ge Pompeji-känslan, säger Mari och skrattar.

I verket finns kopplingar till Sundbyberg, som exempelvis kyrkan och Marabouparkens torg. Det här ser Janine Seidenthuis, konstansvarig i Sundbybergs stad, som en anledning att försöka bevara delar.

– Viljan finns, säger Janine Seidenthuis. Vi tittar på lösningar, men ännu är det oklart om det tekniskt går att såga ut några delar. Om och var vi sedan kan placera delarna är också oklart. Till en början ska vi i alla fall se till att konstverket dokumenteras av en fotograf. Det känns väldigt viktigt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kan du träna ute på hemmaplan

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:05

Lunchrestaurang flyttar in i Ursvik entré

Nyheter Öppnar i maj Ursvik Entré fylls stadigt av nya hyresgäster. Senaste tillskotten är restaurangen Kalaset, som på allvar slår upp dörrarna i maj, och tvärbanans projektkontor.fredag 17/1 15:59

Rinkebysonen Martin Mutumbas liv blir bok

Nyheter AIK-profilen samarbetar med sportjournalist Rinkeby-uppväxta Martin Mutumbas liv blir bok. I höst kommer berättelsen om före detta AIK-spelaren.fredag 17/1 11:24
Stockholm Direkt