PIONJÄR. Carola Kastmans banbrytande förslag om att upprätta hundrastgårdar enbart för tikar har väckt minst sagt starka reaktioner. New York Post är bara en av alla medier som snappade upp StockholmDirekts nyhet i förra veckan. Foto: Sacharias Källdén / Skärmdump

Könsuppdelad hundgård – nu snackis i New York

Nyheten om Carola Kastmans krav på könsseparerade hundrastgårdar för tikar har väckt starka reaktioner och stora rubriker – hela vägen till New York. Nu växlar hon upp med affischkampanj

  • Publicerad 16:49, 18 sep 2017

Är bara mer motiverad att driva frågan

Det var i förra veckan som StockholmDirekt rapporterade om Södermalmsbon Carola Kastman, som reagerat över att tikar inte är välkomna på hundrastgårdar medan de löper och som nu kräver en könsseparerad hundrastgård för honhundar – i jämställdhetens namn.

Hon kräver könsuppdelad hundrastgård

Artikeln spreds som en löpeld och blev inte bara uppmärksammad av svenska medier som Sveriges Radio, Expressen, Nyheter24, SVT och TV4. Ryska webbtidningen Sputnik International såväl som tyska dagstidningen Tages-Anzeiger skriver om förslaget, och i en artikel med rubriken "Outraged woman crusades against dog-park patriarchy" skriver New York Post om Carola Kastmans vision – som enligt artikeln "has sparked a minor uproar in the Swedish capital".

Även om förslaget knappast orsakat några kravaller på Stockholms gator, har det minst sagt väckt reaktioner. Många har framfört att det inte är bra för löptikar att vara bland hundar, andra tycker att det är fel att applicera genusperspektiv på djur. Förutom en ström av upprörda inlägg på StockholmDirekts Facebook-sida, har Carola själv mottagit en hel del hatmejl.

– Det är klart man är lite chockad, men man får räkna med mycket så fort man använder ordet "patriarkat". Det känns förstås otrevligt, men gör mig bara mer motiverad att driva frågan, säger hon.

"Inte helt fel med könsuppdelad rastgård, men..."

Planerar ta över tomma gårdar

För att få kravet på könsseparerade hundgårdar till en politisk fråga har Carola Kastman nu börjat trycka upp och laminera skyltar som kommer att delas ut till hundägare som har tikar. Text? "OBS! Löpande tik, hanhundar inte välkomna. Vid frågor eller åsikter, kontakta Stockholms stad".

– När någon som har en löpande tik kommer till en hundrastgård som är tom kan de då sätta upp skylten och släppa in hunden. Tidigare har ju gårdarna varit paxade av hanhundarna, så det är inte mer än rätt.

Kan du förstå om folk blir provocerade?

– Ja, tydligen är de här mönstren mer invanda än jag trott. Men jag står på mig. Och jag har fått enormt stöd av många hundägare med tikar, så jag är långt ifrån ensam. Vi ska få till den här gården, så är det bara.