Friskolan Al-Zahraa Akademi i Bagarmossen får kritik från Skolinspektionen för att ha könsuppdelade lektioner.

Könsuppdelad undervisning i Bagis får kritik

Den muslimska friskolan Al-Zahraa Akademi i Bagarmossen får kritik från Skolinspektionen för att ha haft könsuppdelade lektioner i en rad olika ämnen.

  • Publicerad 12:40, 15 nov 2017

Friskolan Al-Zahraa Akademi i Bagarmossen får kritik från Skolinspektionen på flera olika områden. Ett är att skolan saknar material och utrustning, ett annat är att viss undervisning är könssegregerad.

Uppdelningen gäller hem- och konsumentkunskap, sexualundervisning samt idrott- och simundervisning.

I Skolinspektionens intervjuer har lärare uppgett att flickorna känner sig generade för pojkarna om de tar av sig sin sjal och att uppdelningen därför varit viktig för att ge flickorna utrymme att kunna delta i idrotten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När det kommer till hem- och konsumentkunskapen uppger en lärare att skolan haft könsuppdelade lektioner för att pojkarna inte skulle velat göra någonting alls om det skulle vara flickor i gruppen. I sexualundervisningen uppger skolsköterskan att hon hade velat blanda pojkar och flickor i undervisningen, men att det skapat en upprördhet bland vårdnadshavarna.

– Jag tycker att det är rent förjävligt. Vi pratar om hur viktigt det är att integrera och så tillåter vi samtidigt sådana här skolor. Eleverna har aldrig i livet samma chans när de går ut, säger skolans före detta biträdande rektor Anna Ragnar till Stockholms Fria Tidning som var först med att skriva om det här.

Enligt Skolinspektionen strider könsuppdelad undervisning mot läroplanens värdegrund som säger att traditionella könsmönster ska motverkas.

"Kurator fick sparken"

En annan kritik som Skolinspektionen tar upp är att Al-Zahraa saknar fungerande rutiner för anmälan till socialnämnden.

– Man får inte orosanmäla. Det fanns en kurator som fick sparken för att hon orosanmälde. "Vi sköter det själva", heter det. Det kan till exempel röra sig om att elever blir slagna hemma, säger Anna Ragnar till Stockholms Fria Tidning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skolinspektionens utredning visar att det finns brister i den pedagogiska verksamheten. Bland annat har skolan knapphändig tillgång till modern utrustning som exempelvis datorer.

Eleverna efter kritiken mot Al-Azharskolan: "Kom och fråga oss istället"

Skolinspektionens föreläggande slår fast att Al-Zahraa Akademi senast den 15 januari 2018 måste åtgärda bristerna och redovisa åtgärderna för myndigheten. Görs inte det kan skolans tillstånd dras in.

StockholmDirekt har sökt skolans rektor för en kommentar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mjuktuffa Daniel målar för ett bättre samhälle

Nyheter "Generellt är jag trött på det här stelbenta" Daniel Solberg, den mjuktuffa killen som numera bor i Rågsved, tecknar och målar för att bryta normer.tisdag 23/10 12:09

Här tar nya grönblå styret över i Farsta

Nyheter Nu möbleras nämnderna om efter maktskiftet Moderaterna fick ta över ordförandeklubban och MP fick hoppa över till det blå laget. Det blev resultatet av årets val, även i Farsta stadsdelsnämnd.tisdag 23/10 11:44