Könsuppdelad vård ska minska övergrepp

Nya vårdplatser, fler tjänster, och en stor miljonsatsning. S.t Görans steppar upp psykiatrivården för unga, och avgiftningen av narkotikamissbrukare. Bland annat med separata avdelningar för män och kvinnor.

  • Publicerad 16:30, 12 feb 2019

I onsdags klipptes två invigningsband på Kungsholmen för Region Stockholm. Det är en dubbel satsning med en sammanlagd prislapp på 40 miljoner kronor.

BUP har fått tio nya platser för tonåringar som behöver psykiatrisk vård. Och Beroendecentrum byter lokaler, vilket ger åtta nya vårdplatser. S:t Görans avgiftning landar då på 20 bäddar, av 73 i Stockholm. Beroendecentrum siktar på att utöka med ett tiotal nya tjänster.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

På nya Beroendecentrum kommer män och kvinnor att vårdas separat. Detta efter flera övergrepp mellan patienter de senaste åren.

– Det är den viktigaste åtgärden. Risken för våld mellan patienter kommer att minska. De som kommer till oss är kraftigt drogpåverkade, eller har svår abstinens, eller har psykoser. Folk tror att vi sitter och småpratar men alla som kommer till oss mår riktigt dåligt, säger Johan Franck, verksamhetschef.

Mer livsutrymme

Det gamla centrumet var trångbott, det nya är mycket större. Ju mer utrymme varje patient har, ju mer sjunker antalet tvångsåtgärder. Och personalens jobbutrymmen är integrerade med patienterna. Man ska se varandra så ofta som möjligt.

Laddskåp för telefoner, duschar i varje rum, möjlighet att kontrollera dagsljuset – allt är nya åtgärder för att den avgiftande patienten ska känna att hen kan bestämma så mycket som möjligt själv, och inte vara utlämnad till att be andra om lov om allt.

Måste hållas sysselsatta

– Fritidssysselsättning då? Det är det svåraste med avgiftning, att få de väldigt många timmarna att gå, undrar Niklas Eklund, bandklippare utsänd av Stockholms Brukarförening.

– Vi har spel, korsord, pennor, ritpapper, sudoku, böcker, tidningar, berättar skötaren Pernilla Sjöding.

Tv på rummen saknas. Istället har man två gemensamma tv-rum: ett för män, ett för kvinnor.

– Vi har tyvärr patienter som kan bli våldsamma. Och då går de ofta lös på inredningen. Så att det inte finns en tv på varje rum är en säkerhetsfråga. Av samma anledning har rummen inte heller väggklockor, något jag gärna ser att vi ändrar på i framtiden så att patienterna kan behålla tidsuppfattningen, säger skötare Sjöding.

"Mirakelmedicin" räddar narkomaner från döden

Invigt. Jennie Moberg från BUP och Niklas Eklund från Brukarföreningen Stockholm klippte band för nya vårdplatser. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson