Kontor på Lilla Essingen rivs för nya bostäder

Ett helt nytt förslag för Lilla Essingen är på gång: Primus kontorsbyggnader rivs och Lilla Essinge båtklubb tvingas iväg till Lövsta.

  • Publicerad 10:30, 21 mar 2014

De runt 400 bostäder som planerats i Primusområdet på Lilla Essingen har dröjt och dröjt lite till. Senast Vårt Kungsholmen skrev om den framtida bebyggelsen hade ett av byggbolagen gått i konkurs vilket ytterligare spädde på förseningen.

Nu väntas ett nytt programsamråd hållas innan sommaren och det med flera betydande förändringar. Den största: Vasakronan river sina kontorsbyggnader uppförda på 60- och 70-talet.

– Framför allt för att vi märkt av en stor nedgång på efterfrågan av våra kontorsfastigheter där, det finns ett betydligt större intresse för bostäder, säger Mats Enander, fastighetsutvecklare på Vasakronan.

Ännu fler bostäder

Borttagandet av fastigheterna lär innebära att ännu fler bostäder ska till på ön. Men Monica Almquist som är projektledare för exploateringskontorets räkning vill inte kommentera något kring antalet bostäder.  Några illustrationer eller skisser får vi inte heller se än.

En annan föreslagen förändring är att anrika Lilla Essinge båtklubbs uppställningsplats läggs i Lövsta, i Hässelby, samtidigt som klubbhuset försvinner på ön. Idén om en uppläggningsplats under Essingeleden har slopats – kvar kommer några rader förtöjningsbryggor att finnas.

– Det är alltid bekymmersamt med uppläggningsområden i stan, säger Thomas Wiklund på idrottsförvaltningen som fungerar som rådgivare mellan staden och båtklubbarna.

Lars Garpås är ordförande för båtklubben. Att inte få ha kvar klubbhuset och att flytta uppställningen till Lövsta är i princip som att kasta ut klubben från ön, anser han.

– Man vill ha små öppna båtar längs stränderna men inte ta konsekvenserna, säger Lars Garpås som är orolig för Sjöscoutkåren S:t Görans verksamhet, föreningen som är en mångårig medlem i båtklubben.  

– Vi kommer lusläsa avtalen och jobba för att sjöscouterna ska få vara kvar, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.