DEMONSTRATION. Anas Murad konfronterade Marie Lindman-Völker (S) med frågor om vart han ska ta vägen och varför stadens politiker gör skillnad på folk och folk? Foto: Jonny Andersson

Kontraktslösa demonstrerade utanför Sundbybergs stadshus

Under fredagen höll närmare 40 kontraktslösa hyresgäster en manifestation utanför Sundbyberg stadshus för att försöka få svar på vart de ska ta vägen.

  • Publicerad 17:06, 6 sep 2019

Många nyanlända som 2016 fick permanent uppehållstillstånd i Sverige och placerades i Sundbyberg, känner sig svikna. Deras hyreskontrakt har gått ut och många skulle ha lämnat sina hyreslägenheter i juni 2018. Under hösten 2018 skickade kommunen avhysningsansökningar till olika domstolar. Ett halvår senare drogs dessa stämningar tillbaka och de som skulle avhysas har sedan dess bott kvar, vissa utan kontrakt.

Anas Murad bor kvar i sin lilla lägenhet på Rissneleden, utan kontrakt och han får inga hyresfakturor. Dock betalar han som förr och är noga med kvitton.

– Var ska jag bo? Vad ska jag göra? ropade Anas Murad när han tog över megafonen utanför huvudentrén till stadshuset.

"Skulle inte tvingas bort"

Han menar att de en gång fick löften om att bli permanentboende i Sundbyberg. Hans handläggare lovade att om han arbetade och betalade hyra förelåg ingen risk att han skulle tvingas bort från Sundbyberg.

– 2015 kom jag från Syrien till Torsby. Jag blev jätteglad när jag fick besked att Sundbybergs stad skulle ta ansvar för mig.

I dag tar ingen i Sundbyberg ansvar, menar han.

– De ljuger, de hjälper oss inte. Och man behandlar familjer olika. Alla har samma kontrakt, bara en del familjer får hyresfakturor. Dom gör skillnad på familjer.

Betvivlar utfästa löften

Alla nyanlända som anvisas till Sundbybergs stad och som får ett tidsbegränsat bostadskontrakt ansvarar själva för att ordna bostad när etableringsperioden löpt ut, vanligtvis efter 2 år, och nu efter ett beslut i Kommunfullmäktige den 17 juni upp till 4 år för familjer och kvotflyktingar.

Marie Lindman-Völker (S), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, går inte in på enskilda fall. Hon tvivlar däremot på att någon utfäst löften som de Anas Murad refererar till.

– Även om det var ett annat politiskt styre då så har jag verkligen inte uppfattat av någon och inte heller av tjänstemän, att man givit ett löfte om att få hyreskontrakt, säger Marie Lindman-Völker och fortsätter:

– Vi har gjort en förändring i hanteringen av bosättningslagen som innebär att barnfamiljer och kvotflyktingar ges bostadskontrakt i upp till 4 år. För ensamstående gäller fortsatt 2 år. När bostadskontrakten löpt ut ansvarar de, precis som alla andra för att ordna egen bostad. Och det känner jag är rimligt att stå för.

Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Moisés Ubeira ny gruppledare för Vänsterpartiet

Nyheter "Känns jättekul att få axla ett stort ansvar." Moisés Ubeira har utsetts till ny gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg. – Som vice gruppledare har jag varit beredd, säger den nyblivne tvåbarnspappan.måndag 23/9 13:42
Stockholm Direkt