Försenat. Först nästa år räknar SSM med att det är dags för inflyttning in i det här nybygget vid Telefonplan. Det får köpare, som trodde att huset skulle vara klart sommaren 2018, att vilja hoppa av. Foto: Sacharias Källdén

Köpare fastlåsta vid försenade nybyggen

Advokater varnar för nyproduktionsavtal som binder upp köpare trots rejäla förseningar. Ett utdraget bygge vid Telefonplan med 44 missnöjda köpare tas till rätten.

  • Publicerad 19:30, 21 aug 2019

Advokat Jörn Liljeström Foto: Lasse Burell

Vilket rättsligt skydd köpare av nyproducerade lägenheter har när deras bostad försenas är högst osäkert. Det får jurister som SöderortDirekt pratat med att varna köpare för att skriva under luddiga förhandsavtal med oklara inflyttningsdatum.

Ett av de uppmärksammade projekten, som väntas avgöras i rätten, är förseningen av bygget av 188 bostadsrätter i Metronomen vid Telefonplan.

Här skrev köpare under miljonkontrakt om nya bostadsrätter år 2017, i tron om att de skulle vara klara sommaren 2018. Men på Radiusbacken finns än idag bara en byggarbetsplats. Det senaste budet från byggherren SSM är att inflyttning som tidigast startar i början av 2020.

Rättsliga strider

Under tiden som bygget försenats har köpare väntat allt otåligare. Ett par, som velat ta Telefonplanbygget till rätten, har fått barn och blivit trångbodda. Andra unga, som behöver en bostad nu, upplever sig fastlåsta i ett köp som bara skjuts längre och längre fram i tiden.

Trots det hävdar SSM att avtalen är giltiga och att köparna inte har rätt att hoppa av. SSM:s linje har fått 44 bostadsköpare i Metronomen att ta rättslig strid för att få avbryta affären.

Försenat bygge i Telefonplan dras inför rätta

Men i slutet av maj kom en dom, rörande ett annat försenat SSM-bygge i Solna, som gav byggherren rätt. Eftersom det i förhandsavtalet inte står något datum för tillträde kan tillträdet inte ha försenats, enligt domen, som slår fast att det är helt okej att skriva avtal på det här sättet.

Flera köpare backar

Men det par som förlorade den tvisten har överklagat domen till hovrätten. De företräds av advokaten Jörn Liljeström.

Bakslag för borättköpare i försenat bygge

Han menar att det är tufft för privatpersoner att våga ta strid mot SSM. Flera av hans klienter har velat häva sina köp vid Telefonplan men har nu valt att inte ta det till domstol.

– SSM försöker gång på gång göra privatpersoner rädda genom att övertyga dem om att de står inför en ekonomisk undergång om de inte ger sig. Det har en stor psykologisk påverkan, säger Jörn Liljeström.

Han råder alla som funderar på att köpa nyproduktion att inte skriva under något avtal innan lägenheten i princip är klar.

– Teckna inte förhandsavtal. Punkt. Innan vi har rättspraxis är det oöverblickbart och ekonomiskt livsfarligt. Det avråder jag från bestämt. Det är bättre att stoppa huvudet i mikrovågsugnen, säger Jörn Liljeström.

Advokat: "Var inte så godtrogen"

Advokaten Thomas Karlsson företräder de 44 bostadsköpare som fortsätter driva fallet med Telefonplanbygget vidare. Han är inte nedslagen av vårens dom.

– Mina klienter har i mejl, reklam och i projektbroschyrer blivit lovade ett tillträde. Motparten menar att den tidplanen kan flyttas som de vill men det är såklart oskäligt att någon är tvingad att vara kvar i ett köp utan en bortre tidsgräns. Den frågan till exempel är inte prövad ännu, säger Thomas Karlsson.

Även han manar till försiktighet när man köper nyproduktion. Hans råd är att anlita en kunnig jurist om man inte förstår vad det står i avtalen.

– Var inte så godtrogen. Känner du dig osäker så köp en timmes rådgivning hos en jurist som kan bostadsrätt. Så dyrt är det inte om du ska göra en miljonaffär, säger Thomas Karlsson.

SSM om domen

SöderortDirekt har sökt SSM för en intervju men bolaget vill inte kommentera den pågående tvisten. I ett skriftligt svar till tidningen skriver man att SSM anser att domen om Solna-tvisten visar att deras "övergripande juridiska analys varit riktig".

På frågan om SSM förändrat något i försäljningsprocessen för att undvika konflikter med köpare om tillträdet skriver bolagets presschef att "vi jobbar kontinuerligt med att förbättra våra processer, rutiner och kommunikationen till våra kunder".

Detta har hänt

I december 2016 klubbar kommunfullmäktige en detaljplan som ger SSM rätt att bygga 188 bostadsrätter i kvarteret Timotejen vid Radiusbacken.

Planen överklagas och vinner lagakraft våren 2017.

Redan ett år tidigare, 2016, har SSM börjat sälja lägenheter i projektet.

När avtalen skrivs under anser köparna att byggbolaget lovar inflyttning under 2018, men tidplanen har gång på gång flyttats fram.

Det har fått 44 köpare att vända sig till tingsätten för att häva sina köp.

SSM hävdar å sin sida att avtalen är giltiga och att hävningarna är ogrundade.

Inflytt i kvarteret planeras nu till 2020.