Björn Carnelid, ordförande i Lärarförbundet Vallentuna. Foto: Hege Hellström

Köpstoppet: "Lärarlönerna har gått upp rätt ordentligt"

Personalomsättningen bland lärare i grundskolan i Vallentuna är 20 procent per år. Det innebär ökade kostnader för rekrytering, något som spär på minustecknen i skolans budget. Lärarförbundets ordförande är kritisk till besparingarna i skolan.

  • Publicerad 15:56, 7 dec 2017

Senaste tidens rapporter från skolan om köpstopp och tung arbetsbelastning för Vallentunas lärare har fått många att undra hur problemet kunnat uppstå.

Miljöpartisten Timo Grönlund, ersättare i kommunstyrelsen, menar att grundproblemet i skolans ekonomi är den höga personalomsättningen.

– Det finns beräkningar som visar att en rekrytering kostar 200 000-250 000 kronor och då blir det 20-25 miljoner som det kostar kommunen. Det är metoderna man måste jobba med, att utveckla arbetsmiljön så att folk väljer att stanna.

"Måste få kosta"

Björn Carnelid, ordförande i Lärarförbundet i Vallentuna, känner igen sig i att det är hög personalomsättning bland lärarna. Receptet för att bromsa personalomsättningen har varit att öka lärarnas löner. Men kommunens budget har inte hängt med, anser han:

– Budgeten skrivs bara upp med index varje år. Lärarlönerna har gått upp rätt ordentligt men index är inte i paritet med det. Vi i Lärarförbundet har två år i rad yrkat att Vallentuna kommun ska skjuta till extra medel för lärarlöner, men vi har inte fått gehör.

– Man måste faktiskt satsa pengar på lärarna och skolan. Man kan prata om att vi ska bli bland de 30 bästa skolkommunerna, men det måste få kosta.

Ny skolorganisation

Vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Anna-Clara Nord Ekerling (L), säger att hon fått signaler från tjänstemännen i kommunen att besparingarna fungerar okej.

– Det är tufft nu, det är ingen som säger något annat, men det är under en kort period av året. Det är inte meningen att det ska drabba eleverna, säger Anna-Clara Nord Ekerling.

Tomma stolar

Hon menar att den nya skolorganisationen, som politikerna ska besluta om i vår, kommer att lösa en del problem.

– Jag tycker att det är helt fel att vi har tomma skolplatser som vi betalar för, det ska gå till lärarlöner och elever. I dag har vi runt 20 procent ledig kapacitet för skolplatser.

Björn Carnelid tror att det nuvarande vikariestoppet kan påverka kommunens attraktivitet som arbetsgivare.

Hur skulle du beskriva känslorna hos de lärare du mött?

– Det förtroendekapital som finns – och det är viktigt att det finns – har naggats i kanten ordentligt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sjuksköterskan Maria: "Patienterna far illa"

Nyheter Larmar om situationen på akuten i Danderyd På akuten vid Danderyds sjukhus är situationen kritisk. Det menar sjuksköterskan Maria Arding, som vittnar om att patienter inte får den vård de behöver.torsdag 13/12 15:55

Så fick kommunen fram pengarna till 4H

Nyheter Kommunalrådet: "Bättre avtal för alla" Nu är det nya avtalet mellan 4H-gården och kommunen klart. Genom att låta flera olika nämnder få del av 4H-gårdens verksamhet kunde mer pengar vaskas fram.torsdag 13/12 15:41