Biljakt. Polisen tvingades preja 24-åring av vägen. Foto: Mostphotos

Körde i 100 på Stockholmsvägen - straffet upprör polisen

En 24-åring körde i 100 kilometer i timmen på Stockholmsvägen. Ett av 31 brott han nu fällts för, men straffet upprör polisen. – Domen belyser polisens problem, säger gruppchef Per Sagström.

  • Publicerad 12:40, 7 dec 2018

Bålstabon har ett långt straffregister. Nyligen fanns det 34 brottsmisstankar på honom, enligt polisen. Han dömdes för 31 och där ingår bland annat stöld vid tre tillfällen, vårdslöshet i trafik vid två tillfällen, grov vårdslöshet i trafik samt ringa narkotikabrott vid nio tillfällen. Just när gäller trafikbrotten kunde det ha slutat riktigt illa.

– Han körde bland annat hundra kilometer i timmen på Stockholmsvägen där det hastighetsbegränsningen är fyrtio. Det slutade med att han körde in i en massa brevlådor och krockade med en lyktstolpe. En annan gång startade han i Bålsta Centrum och tog sig upp till Graneberg och körde över gräsmattor och in i kvarteren innan vi lyckades preja honom av vägen, berättar Per Sagström på polisen.

– Det är ren tur att det inte var någon på plats där då, att inte någon har blivit skadad, slår han fast.

För detta och de övriga brotten fick 24-åringen sex månader i fängelse, något som Sagström vill lyfta fram.

– Jag tycker att domen är intressant för att belysa polisens problem. Man blir lite upprörd på hur domstolarna dömer. Vi har nu lyckats lagföra honom på alla de här brotten som han har begått i Bålsta och i Enköping och så får han det här lindriga straffet. Hade det varit för tio år sedan hade han åtminstone fått ett år i fängelse, säger Sagström.

Vad tycker du bör göras?

– Det är inte jag rätt person att säga något om. Ingen blir bättre av fängelse. En sådan här ung kille som har dömts för så många brott, han har suttit i fängelse tidigare, är ju i behov av någon form av relevant vård. Någonting som gör att han inte är en fara för andra.

Polisen i allmänhet har fått mycket kritik för sin oförmåga att hantera så kallade mängdbrott, något man satsat hårt på i Bålsta. Där har det gett effekt. Bland annat märks det när det kommer till just vårdslöshet i trafik och narkotikabrott.

– Det är mängdbrotten som drabbar allmänheten och det blir lite av ett bakslag när vi inte får domarna när vi ändå har lyckats göra så bra ifrån oss. I det här fallet handlar det dessutom om så kallade egenutredda brott, där vi upptäcker honom. Det är tyvärr ganska många som kör påverkade av alkohol och droger, men vi har duktig yttre personal som är skickliga på att upptäcka sådant, säger Sagström.

Nyamko Sabuni talade i sina barndomstrakter

Politik. Partikledarkandidaten vill visa upp vem hon är. L-politikern Nyamko Sabuni var tillbaka i sina barndomstrakter och pratade om sina egna erfarenheter som nyanländ i Kungsängen.fredag 24/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt