I helgen händer det. Milischia Rezais integrations-kör tar ton för första gången. Foto: Shaon Chakraborty

Kören för nyanlända gör succé redan före premiären

Snart sjunger de för första gången tillsammans, kören för asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar. På söndag är det premiärsång på Södra Teatern.

  • Publicerad 12:10, 3 mar 2016

Som ett sätt att utveckla språket, få nya vänner och ha roligt tillsammans drog Milischia Rezai igång projektet "Ny kör för asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar".

Över 500 personer har visat intresse för kören, men bara ett 50-tal har fått plats. Hälften av deltagarna är etablerade svenskar och hälften är nya svenskar – de som redan har fått uppehållstillstånd eller är asylsökanden.

LÄS ÄVEN Sång samlar nyanlända och etablerade svenskar

– För nyanlända kan det vara att lära sig språket, få kontakter och i förlängningen att hitta jobb. Men det är också ett sätt att sysselsätta sig, vilket är viktigt för hälsan, säger Milischia Rezai.

Variation bland deltagarna

Kördeltagarnas bakgrund visar på en rejäl mix – någon är clown, någon är civilekonom.

– Nu gäller det att knyta an gruppen. Alla har olika erfarenheter, någon har till och med masterutbildning i sång och sen är det flera som inte har sjungit tidigare – det blir också en utmaning för körledarna. Vi börjar på en lägre nivå och hoppas på att vi utvecklas snabbt.

Tre körledare kommer hjälpas åt att leda kören tillsammans med en pensionerad professionell pianist. Södra teatern bistår med lokal och fika. Kören samarbetar även med ABF, som bland annat hjälper till med arvode till körledarna.

Redan eftertraktad kör

Trots att kören inte har börjat sjunga ännu har Milischia Rezai redan fått förfrågningar från organisationer om de kan uppträda. Förhoppningsvis kan det bli så framöver, men:

– Jag har sagt att vi inte kan bestämma något än.

Milischia Rezai har också hört att kören har inspirerat till liknande körer och hoppas att denna ska "tjäna som modell".

Till vardags är Milischia Rezai politiskt sakkunnig hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och arbetar med mottagande och etablering för nyanlända. Det ideella arbetet med kören tror hon kommer vara en vinst för henne också personligen.

– Det är viktigt att få perspektiv och höra hur de nyanlända upplevt mottagandet och vilka utmaningar de haft, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.