Körsång för glädje och bistånd

På Öråker i Kungsängen bor sångerskan och konstnären Caroline af Ugglas och i huset bredvid bor hennes mamma Yvonne af Ugglas som också är sångerska. Tillsammans har de ett stort intresse, nämligen att sjunga och leda kör.

  • Publicerad 10:29, 27 aug 2018

Det viktigaste är inte hur bra man träffar tonerna, det viktigaste är att man har roligt.

För cirka 20 år sedan startade Yvonne kören ”Kör för alla” och ibland var Caroline med och hjälpte till.

– Från en början tyckte jag inte att kör var något för mig, jag tyckte att det var fånigt och hade en nördstämpel, berättar Caroline.

Men så en dag var Yvonne sjuk och Caroline fick hoppa in och leda kören och då ändrade hon uppfattning.

Nu har de varsin kör och Yvonne har ca 300 körmedlemmar som kommer på varje repetition och Caroline har ca 1500 körmedlemmar. 

– I körerna ska alla få vara med och det viktigaste är inte hur bra man träffar tonerna, det viktigaste är att man har roligt och att man mår bra av att sjunga, säger Yvonne och Caroline. 

Två miljoner till välgörenhet

Både Caroline och Yvonne brukar arrangera Välgörenhetskonserter tillsammans med kända artister och hittills har Yvonnes kör fått in ca två miljoner kronor till Rädda Barnen och Johanniterhjälpen.

Varför ger ni bort alla pengar till välgörenhet?

– Jo, för det finns inget underbarare än att ge till välgörenhet, för när man sen lägger sig och dör eller lägger sig i sängen så har du gott samvete. Jag tror på karma, säger Caroline.

Hon berättar även att hennes kör tjänar in minst en miljon om året till välgörenhet och nu ska de även starta upp en musikskola i Rwanda.

– Om 1,5 år kommer vi åka dit och hålla i en konsert, planen är att de i skolan kommer repa på samma låt som vi repar på hemma i Sverige och så ska vi sjunga den ihop sen, säger Caroline.

Både Caroline och Yvonne menar att man blir lyckligare av att sjunga, för när man sjunger så aktiveras hjärnans glädjecentra och att sjunga kan därför fungera som friskvård.

Tog hit Körslaget

Tillsammans med sin man Heinz Liljedahl och Patrik Hambraeus är Caroline upphovsmakare till amerikanska Clash of the choirs som senare försvenskades 2008 och blev Körslaget.

– Först så nappade inte Svenska TV-bolag på idén, men när de sedan såg hur bra det gick i USA så startades ”Körslaget” här i Sverige samt minst tio andra länder. berättar Caroline. 

Programmet har hittills sänts sju säsonger och i säsong tre medverkade även Caroline med sin kör från Kungsängen.

Förutom att det blir ny terminstart för körerna nu i slutet av september så släpper Caroline albumet ” Varför Därför” den 25 september.  

Mor och dotter af Ugglas

Namn: Yvonne af Ugglas.

Bor: I Kungsängen på Öråker.

Familj: Man, tre döttrar, barnbarn, hundar och hästar.

Gör: Nu driver hon kören på heltid men tidigare jobbade hon som logoped och sångpedagog samt sångerska.

Tidigare: Yvonne har medverkat i Tv och radio som sångerska. Hon spelade Ulla Winblad i Bellmansspelen och har släppt flera skivor och böcker.

Namn: Caroline af Ugglas

Bor: I Kungsängen på Öråker.

Familj: Man, två barn, hundar och hästar.

Gör: Körledare, konstnär och sångerska i bandet.

Tidigare: Medverkat i Melodifestivalen, varit sommarpratare i P1, medverkat i flera Tv-program och kom på tv-konceptet ”Körslaget”.

Slog igenom: med låten ”Snälla Snälla” i melodifestivalen 2009.

Aktuellt: Ny singel som släpptes i Fredags och heter ”Vi kommer tillbaka” samt sitt åttonde album som släpps 21 September ”VarförDärför” 

Mer info: www.korforalla.se

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt