Mustang. Vehbi Esen får Bålstabor att höja på ögonbrynen med sin nya trafikskolekära. Foto: Fredrik Gustafsson

Körskolans nya vrålåk

Vehbi Esen gick rejält mot strömmen när det blev dags att köpa in en ny körskolebil till trafikskolan.

  • Publicerad 08:45, 25 okt 2017

...man ser hur folk plockar upp sina mobiler.

1995 startade Vehbi Esen sin trafikskola. Då i Spånga.

Sedan 2011 ligger Esens trafikskola i Bålsta.

Och det har gått bra. Men hans bilskola har aldrig fått så stor uppmärksamhet som den fått de senaste veckorna.

– Det är jättekul, man ser hur folk plockar upp sina mobiler för att ta bilder, säger Vehbi Esen och skrattar.

Vehbi har köpt in en ny körskolebil. Inte vilken bil som helst, utan en Ford Mustang med 317 hästkrafter. En bil som både trivs och är byggd för höga hastigheter. Men på Vehbi Esens trafikskola är man lätt på gasen förklarar han.

– Angiven hastighet ska alltid följas. Men det andra fördelar. Den här bilen är väldigt trafiksäker när det kommer till att till exempel accelerera på en motorvägspåfart, säger Vehbi Esen.

En Mustang som körskolebil, det kan inte vara så vanligt?

– Jag frågade Ford som jag köpte den av om de visste om någon som använde den som körskolebil. Det var det inte, då bestämde jag mig för att bli den första, säger Vehbi med ett leende.

Vad är skillnaden på den här bilen och en ”vanlig” körskolebil?

– Skillnad är om en elev har kört en äldre bil med svag motor och dålig koppling, då märker man att den här bilen vill iväg på ett annat sätt, säger Vehbi och tillägger:

– Det handlar om att lära eleverna från grunden.

Hur länge har du haft bilen?

– I tre veckor. Jag ångrar att jag inte gjort det här tidigare. Jag har fått en jättebra respons från eleverna och många tittar en extra gång när vi är ute och åker i den. Sen tycker jag det är kul också. Nu längtar man till bilen igen efter arbetspasset.

Slutligen, du som är körskolelärare. Hur blinkar man i en rondell egentligen?

– Transportstyrelsen har klart och tydligt skrivit att innan man ska byta riktning så ska man blinka. Blinka in och ut ur en rondell. Det är det jag lär ut.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet