Byggt 1929. Här i Jonas Ramstedts fastighet kan du hyra en "high-end, newly renovated SOHO Studio" för 12 000 kr i månaden. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Korttidsgäster skapar oro i hyreshus på Södermalm

Boende sägs upp. Lägenheterna renoveras. Och blir airbnb-ettor som hyrs ut som lyxiga studios för 12 000 kr. På Södermalm har ett 100-årigt vanskött hyreshus hamnat i klorna på en värd som gör som han vill.

  • Publicerad 20:00, 12 feb 2020

En ny ägare kliver in. Andrahandskontrakt rivs. Men istället för att lägenheterna då går till bostadskön, blir de snabbrenoverade korttidsboenden med standardmöblemang. Som via mellanhänder och hotellsajter hyrs ut för mångdubbelt pris i andrahand till företag och turister.

Vi berättade om den här snabbt växande snabba cash-metoden i november 2019. Då gällde det ett hus på Kungsholmen, där den nye värden på sex månader gjort så med sju av 17 lägenheter. Med stort bekymmer som följd för de ordinarie boende.

Och nu kan vi avslöja att samma värd gör likadant på Södermalm, sedan åratal tillbaka, med en hyresfastighet från 1920-talet på Bondegatan. Den grupp vanliga hyresgästerna som vi pratat med beskriver det som en "väldigt otrygg situation".

– Man ser nya människor som man inte känner igen komma och gå hela tiden. Samma nycklar går till alla delade utrymmen, och man vet inte hur många som har portkoden. Den byts aldrig, berättar en av dem.

En del familjer – "ofta engelsktalande" – bor där lite längre. Då landar hyran via en mellanhand på kring 12 000 kr i månaden för en etta, som annars skulle kosta mellan 2 900 kr och 5 500 kr.

Andra, som det svenska paret StockholmDirekt stöter på när vi besöker huset en fredag, har hyrt en helg via en turistsajt. Då blir priset kring en tusenlapp per natt för en "high-end, newly renovated SOHO studio", eller en "outstanding Soho studio".

Jagade folk med blåslampa

Hyresvärden är Jonas Ramstedt, med kontor på fashionabla Sibyllegatan på Östermalm. Han sitter i styrelsen för ett 50-tal olika fastighetsbolag och i slutet av 2014 köpte han det här slitna huset på Bondegatan för 42 500 000 kr.

Fastigheten består av 30 stycken ettor på mellan 24 och 53 kvadratmeter, och underhållet är kraftigt eftersatt. "Nedgånget men med låga hyror", som en boende beskriver det.

De som levt där länge berättar att Ramstedt genast började göra sig av med andrahandsuthyrningar, något som den tidigare ägaren varit "väldigt generös med". Nu jagades människor med blåslampa på olika sätt, och det ifrågasattes om familjemedlemmar hade rätt att bo där tillsammans med den som stod på kontraktet.

Bakom mörka dörrar utan namn döljer sig ljusa och fräscha studios. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Skärmdump

I dagsläget är det oklart exakt hur många av lägenheterna som används för korttidsuthyrning. Den grupp boende vi pratat med får det till åtta stycken. I alla fall tre stycken hyrs ut via företaget Hostini, samma som sköter Ramstedts uthyrningar i huset på Kungsholmen.

På Hostini bekräftar man att månadshyran för en av ettorna på Bondegatan via dem blir 12 000 kronor. Det här är lägenheter som renoverats upp, men där Ramstedts förhandlingar om den nya hyran med Hyresrättsföreningen strandat och hamnat i limbo på obestämd tid.

På en annan hotellsajt ligger två andra lägenheter – båda hyrs ut av en person som enligt adressregistret inte bor i huset.

Bygger stora vindsvåningar

Sedan Ramstedt tog över adressen på Bondegatan för fem år sedan har han även flyttat ner tvättstugan från vinden, och tagit bort de stora vindsförråden. Där byggs det nu istället två stycken stora treor, medan en utblåst nedklottrad butikslokal med övertäckta fönster i bottenplan får tjäna som minimala förråd för de boende. Hur vindsvåningarna planeras att hyras ut, och för vilket pris, är oklart.

– Jonas Ramstedt är ointresserad av att vara hyresvärd. Fel åtgärdas inte och städningen är usel, säger en boende.

Läs Jonas Ramstedts svar på kritiken här under.

Värden: "Jag som ägare får väl hyra ut hur jag vill"

Hyresvärden Jonas Ramstedt svarar på varför han tycker det är rimligt att en gammal etta kostar 12 000 kr.

Att han är ointresserad av att vara hyresvärd, och bara vill tjäna snabba pengar på airbnb, är ett resonemang som Ramstedt själv inte köper alls.

– Min plan är att fortsätta äga och förvalta fastigheten. Om människor hyr lägenheter via Hostini för 12 000 kr, det kan inte jag hjälpa. Du får ringa dem. Det är inte mitt fel.

Men du hyr ut till Hostini, som en mellanhand. Hur ser ditt avtal ut med dem?

– Det är mellan mig och dem. Men de hyr lägenheterna som vem som helst. Jag förstår inte ens varför du ringer mig, om jag ska vara uppriktig.

Jag ringer för att ställa frågor om det här, eftersom jag pratat med flera av dina hyresgäster. De är missnöjda med hur det blivit sedan du tog över.

– Ja, du kan säkert hitta någon som är missnöjd. Jag har renoverat trapphuset, satt in en ny hiss. Huset var i otroligt dåligt skick när jag tog över det. Nu har vi börjat göra stambyte. Varför är det här en fråga för dig?

För att den är den andra av dina fastigheter som jag blir uppmärksammad på, där ett stort antal lägenheter blir dyra korttidsboenden.

– Jag som ägare får väl hyra ut hur jag vill? Jag hyr inte ut korttidsboenden alls, jag hyr till en operatör som jag får ett enkelt blockavtal med, som är lätt att ta hand om. Det har jag all rätt att göra. Jag tycker till och med att det är helt rätt att göra så. Det är inget konstigt. Lägenheter som jag kontrollerar hyrs ut av Hostini. Och det kommer de att fortsätta göra om jag vill det.

Det är inte en övergångsperiod då?

– Det kommer att pågå så länge som jag ligger i förhandling med Hyresrättsföreningen om hyrorna på de renoverade lägenheterna. Vi har inte kommit överens.