Stängde. Bällsta korttidshem stängde ner med omedelbar verkan. Foto: Ella Söderberg

Korttidshem stängde ner med omedelbar verkan

När Åbyvillans korttidshem slogs ihop med Bällsta korttidshem upptäcktes brister i kvalitet och säkerhet på hus 9 i Bällsta. Nu har verksamheten stängt – något som upprör föräldrar.

  • Publicerad 12:00, 22 nov 2018

På grund av brister, att säkerheten har ifrågasatts, kritik från föräldrar samt att en Lex Sarah-anmälan har gjorts har kommunen valt att stänga ned verksamheten i hus 9.

David Gyllenstråle, socialchef på kommunen, berättar att de diskuterat nedstängningen i tre månaders tid, men att de inte kunnat gå ut med det så länge utredningen pågick.

– När det väl började komma in synpunkter tog vi det på stort allvar och undersökte det direkt. Jag föredrar att ha modet att stänga ner en verksamhet och göra om och göra rätt för att hålla kvaliteten, säger han.

David Gyllenstråle menar att inget allvarligt hänt, men att det bara var en tidsfråga innan det skulle göra det.

Upprörd stämning

Men föräldrar är minst sagt upprörda. Eleonora, som har en dotter som är på korttidshemmet, blev i måndags uppringd av en LSS-handläggare som berättade att de hade stängt ner med omedelbar verkan.

– Min dotter skulle dit på torsdag. Då kommer hon få ett hysteriskt utbrott och må jättedåligt. Hennes rutiner bryts, hela hennes trygghet försvann ju i det här, säger Eleonora.

David Gyllenstråle menar att de gick ut med informationen på en måndag, för att det skulle vara ett antal dagar innan det blev helg.

 Men redan veckan innan hade viss information läckt ut. Kanske borde vi ha gjort det ännu tydligare med information till allmänheten, det är något vi ständigt får se över, säger han.

Målet är att verksamheten ska öppna igen under våren 2019, men det är i dagsläget oklart exakt när.

Detta är Bällsta korttidshem

Erbjuder korttidsvistelse eller korttidstillsyn för barn- och ungdomar med funktionsnedsättning. Två hus finns i verksamheten, hus 9 som enbart är riktad till barn och ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, personal har sovande jour på huset.

Bällsta hus 11 ska inte påverkas av förändringen.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt