Korvmoj. Günters byter namn på korv. Foto: Jonatan Bylars

Korven fick byta namn

Günters korvkiosk har bytt namn på sin zigeunerkorv efter skarp kritik. Och tycker nu att stans andra korvmånglare ska göra detsamma.

  • Publicerad 08:15, 17 okt 2014

Günters korvkiosk på Karlbergsvägen fick tidigare i veckan skarp kritik för att de hade zigeunerkorv på menyn. Såväl polisen på hatbrottsgruppen som Emir Selimi, ordförande för organisationen Unga Romer, reagerade starkt på namnvalet. Det kallades nedvärderande, förnedrande och högst olämpligt.

Och nu har Günters ägare Türkes Güclü tagit åt sig av kritiken. Vi i Vasastan var med när han bytte namn till ”romersk” korv.

– Jag har aldrig kopplat det tidigare, och jag kan tycka att det är att gå lite för långt. Det finns en film, Zigenarnas tid, då kan man fråga sig om man ska byta namn på den också. Men, om de tycker att det är rasistiskt så byter jag, det är självklart, det handlar om människor. Jag är den sista i världen som är rasist, säger Türkes Güclü.

Diskussionen om namnet har lett till het debatt på sociala medier. På Vi i Vasa­stans Facebooksida är det många som stöttar namnbytet, medan vissa andra tycker att det är löjligt. Klart är att Günters korvkiosk är långt ifrån ensam i stan om att ha zigeunerkorv eller zigenarkorv på menyn. Türkes Güclü tycker nu att hans kollegor ska följa hans exempel.

– Ja, om befolkningen tycker det så är det bara att göra det, säger han.   

Än så länge har Türkes bara strukit över det gamla namnet och skrivit dit ett nytt. I nästa vecka kommer en sprillans ny skylt på plats. Och det nya namnet har redan fått fler effekter än den tänkta.

– Jag sålde så in i helsike mycket av den första dagen, säger Türkes Güclü.

Fakta

Läsares reaktioner på namnbytet

”Vilket jävla trams”

”Bra!”

”Inget att dra för stora växlar på, byt bara namn så blir alla glada. Okunskap är trots allt inte brottsligt.”

”Sannolikt finns det en hel massa ord och uttryck som vi än så länge inte kommit på kan vara rasistiska.”

””Rom korv” bör det heta vilket lär skrämma bort en o annan idiotisk SD:are.”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.